LANSARE DE CARTE LA AMAN – „HOMO MOLDOVANUS SOVIETIC.TEORII SI PRACTICI DE CONSTRUCTIE IDENTITARA IN R(A)SSM (1924-1989)”

0
68

Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” gazduieste joi, 23 ianuarie 2020, incepand cu ora 11:00, in sala „Acad Dinu C. Giurescu, lansarea volumului „Homo Moldovanus Sovietic. Teorii si practici de constructie identitara in R(A)SSM (1924-1989)”, autor Octavian Ticu.

Evenimentul va fi moderat de jurnalista Marga Bulugean si se va bucura de participarea analistului politic Vlad Turcanu, respectiv specialistului in comunicare Viorel Iordachescu.

„Homo Moldovanus Sovietic a fost conceput ideologic pe coridoarele Kominternului, realizat in practica de cabinetele puterii de la Harkov (capitala Ucrainei sovietice pana in 1933) si Moscova, iar „etnogeneza” sa a fost asistata nemijlocit de Iosif Stalin, care in anul 1924 a dispus formarea RASS Moldovenesti impotriva Romaniei. Homo Moldovanus trebuia sa fie de preferinta un anti-roman sau cel putin refractar la tot ce e romanesc, convins de faptul ca este altceva decat roman si aparut inaintea romanului, putin educat, vorbitor de limba „moldoveneasca” amestecata cu rusisme, anti-european si prin extindere anti-occidental, predispus spre indoctrinare, deznationalizare, rusificare si sovietizare, preferand cu usurinta limba rusa ca mijloc de comunicare in alte circumstante decat cele legate de bastina sa, patruns de un complex de inferioritate fata de rusi sau cei vorbitori de limba rusa, complex compensat prin adularea si acceptarea formelor imperiale si culturale de sorginte sovietica, mandru de ideea apartenentei la marea „supraputere” sovietica. Homo Moldovanus a fost unul din multi alti Homo Sovieticus construiti in contrast cu etniile de dincolo de „perimetrul” rus/sovietic de influenta, pentru a justifica anexarile teritoriale imperiale, dar astfel de proiecte de fabricare a identitatilor sunt cunoscute in mai multe parti ale globului. In prezentarea de fata vom urmari procesul de modelare a lui Homo Moldovanus Sovietic in Basarabia, cand in urma tranzactiei sovieto-naziste din 23 august 1939, trupele sovietice au anexat la 28 iunie 1940 Basarabia, Nordul Bucovinei si tinutul Herta de la Romania, iar la 2 august 1940, la Moscova, s-a decis formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti”, Octavian Ticu.

Octavian Ticu este deputat in Parlamentul Republicii Moldova, Doctor in Stiinte Istorice si Cercetator-coordonator in cadrul Institutului de Istorie, Academia de Stiinte a Moldovei. De asemenea, Octavian Ticu este conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova.Este autor si coautor a 10 carti, a peste 100 articole stiintifice si peste 200 articole in presa axate pe probleme de istorie, stiinte politice si relatii internationale. Organizator si coordonator al Proiectului National pentru tineret „Expeditiile Memoriei. Siberia”. Pentru meritele si performantele sale, Octavian Ticu a fost distins, in 2004, cu Premiul National al Tineretului in domeniul Stiintei si Literaturii pentru monografia „Problema Basarabiei si relatiile sovieto-romane in perioada interbelica (1919-1939)”. In 2010 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”, acordata de Presedintele Republicii Moldova, iar in 2015 i-a fost conferita Medalia „Meritul Olimpic”, acordata de Comitetul National Olmpic si Sportiv al Republicii Moldova.

Lasa un comentariu aici !
Citeste si :  Ziua Bucovinei la Facultatea de Drept din Craiova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.