Laura Codruta Kovesi : Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor. Nu doresc repunerea pe functie si nici bani

0
539
Laura Codruta Kovesi : Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor. Nu doresc repunerea pe functie si nici bani
Laura Codruta Kovesi : Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor. Nu doresc repunerea pe functie si nici bani

Laura Codruta Kovesi a explicat, miercuri, de ce a sesizat CEDO dupa revocarea sa din functia de procuror-sef al DNA. „Mi-au fost incalcate drepturi fundamentale”, a spus Kovesi, precizand ca nu a cerut despagubiri si ca nu doreste „repunerea pe functie”.

„Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despagubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO sa constate ca mi-au fost incalcate, in aceasta procedura de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la aparare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat fosta sefa a DNA. „Prin aceasta actiune, eu nu doresc repunerea pe functie”, a adaugat ea.

„Intr-o procedura in care eu nu eram parte, nu am fost citata, nu am avut dreptul sa imi fac apararea, nu am avut posibilitatea sa intervin in proces, mi s-a aplicat o sanctiune a revocarii de catre CCR, cu toate ca in legea CCR aceasta atributie de revocare sau de sanctionare a procurorilor cu functii de conducere nu este prevazuta. Deci este o chestiune de principiu. Mai mult decat atat, este o decizie care a fost definitiva, ea nu poate fi atacata. Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive si altor procurori cu functii de conducere, pentru ca aceasta decizie poate fi invocata ca precedent pentru revocarea oricarui procuror care detine o functie de conducere in Ministerul Public”, a mai spus Laura Codruta Kovesi.


Intrebata daca se refera la un procuror anume, ea a raspuns: „Da. Asa cum am declarat si la finalul mandatului meu de procuror-sef, acest atac urmareste ingenuncherea statului roman. Prin aceste atacuri si prin aceste modalitati stoparea activitatii procurorilor, stoparea independentei procurorilor, se incearca indepartarea din functie a procurorilor care doresc sa continue lupta anticoruptie”.

In cazul procurorului general Augustin Lazar, mandatul sau este in plina procedura de revocare. In ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii si a recomandarilor din raportul MCV, ministrul Justitiei a facut si ultimul pas in procedura de revocare demarata in octombrie anul trecut si a cerut presedintelui sa il demita.

Raspunsul sefului statului a venit vineri si a declarat ferm ca nu il va revoca pe Augustin Lazar din functia de procuror general al Romaniei.

„Ministrul Justitiei, neavand alta treaba de facut, mi-a mai trimis inca o data documentele de revocare. (…) Nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazar. Face o treaba foarte buna acolo. Sunt multumit”, a declarat Klaus Iohannis.

Laura Codruta Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din functia de sef al DNA

Laura Codruta Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din functia de sef al DNA, potrivit unui raspuns al Parchetului general pentru G4Media.ro. Kovesi sustine ca nu a avut calitatea de parte in conflictul constitutional solutionat la CCR, ca instanta constitutionala a hotarat revocarea sa dar ca nu a fost citata, nici n-a avut posibilitatea de a se apara.

“Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute inConventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala.

Motivele pe care le-am invocat in actiune au vizat faptul ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala a hotarat revocarea din functie, desi, nu am avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu am fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu am avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de „intervenienta” pentru a exprima un punct de vedere in apararea mea.

Decizia Curtii Constitutionale nu a putut fi contestata, inexistenta unei cai de atac fiind stabilita de insasi motivarea Deciziei Curtii Constitutionale. Astfel, am reclamat si faptul ca nu exista in dreptul intern un temei de drept prin care sa poata fi exercitata o cale de atac impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358 din 30 mai 2018. In procedura in care Curtea Constitutionala a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garantiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, avand in vedere ca nu exista in dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept si o procedurai nterna bazata pe criterii obiective care sa imi ofere dreptul la o contestatie privitoare la drepturile si obligatiile cu caracter civil referitoare la masurile disciplinare dispuse de ministrul justitiei si decise de Curtea Constitutionala printr-o decizie definitiva, fara cale de atac ”, a declarat Laura Codruta Kovesi in raspunsul pentru G4media, dat prin intermediul Biroului de presa al Parchetului general.

Pe 9 iulie anul trecut, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce a fost obligat in acest sens de Curtea Constitutionala.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, ca respecta Constitutia si legile tarii si a actionat permanent in acest sens. Prin urmare, in executarea deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/2018, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astazi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruta Kövesi din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie”, a anuntat pe 9 iulie purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Madalina Dobrovolschi.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia ca, indiferent de numele procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, aceasta institutie are obligatia sa-si continue activitatea in mod profesionist, la cel mai inalt nivel de performanta”, a mai precizat ea.

Purtatorul de cuvant al presedintelui a subliniat ca seful statului atrage atentia ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie, in niciun caz, abandonata sau incetinita. ”Coruptia afecteaza viata fiecarui cetatean si dezvoltarea Romaniei. Banul public nu poate fi folosit in interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice si blocarea luptei anticoruptie se traduce prin lipsa de spitale, scoli, autostrazi, administratie publica eficienta”, a explicat Madalina Dobrovolschi.

Ea a precizat ca presedintele considera ca Romania nu poate face pasi inapoi de la statutul de tara in care domneste legea si in care suprematia Constitutiei este respectata: ”In Romania, lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa fie diminuata ori blocata in niciun fel. Dimpotriva, trebuie sa continue. Niciuna dintre institutiile implicate in lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa fie supusa presiunilor sau incercarilor de decredibilizare”.

”Hotararile Curtii Constitutionale trebuie respectate si aplicate nu numai de catre Presedintele Romaniei, ci si de majoritatea politica, o majoritate care decide modificari legislative cu impact major asupra statului de drept. Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constitutionala a decis, si citez aici: Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kövesi”, a justificat Madalina Dobrovolski revocarea de catre Klaus Iohannis a Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.