Laurentiu Ivanovici , Consilier Judetean PNL : Investim in renovari si modernizari si trebuie sa investim si in echipamente medicale noi, moderne

0
462

Laurentiu Ivanovici , Consilier Judetean PNL : Investim in renovari si modernizari si trebuie sa investim si in echipamente medicale noi, moderne 1Consilierul judeţean Laurenţiu Ivanovici a atras atenţia  în cadrul  conferinţei de presă asupra situaţiei din sistemul de sănătate. Lipsa personalului medical şi pe tendinţa tot mai accentuată a medicilor de a părăsi România sunt principalele probleme .

“Avand în vedere sedința de maine (ieri, n.r.) a CJ Dolj, consilierii județeni PNL vor vota împotriva rectificării bugetare propuse, cel pțtin dintr-un motiv pe care îaduc în atenția dumneavoastră: fondurile repartizate investițiilor în Sănătate se diminueaza cu 3 mil. lei (30 miliarde lei vechi).

Alarmant este faptul că suma totală diminuată la acest capitol ar ajunge la 6,5 mil. lei, ceea ce reprezintă un procenmt de peste 15% din sumele pe care CJ Dolj le-a alocat acestui domeniu pentru anul 2017. Pentru noi, Sănătatea reprezintă o prioritate, de aceea am solicitat și solicităm ca aceste sume să fie realocate tot acestui capitol”, a adăugat Laurenţiu Ivanovici.

”Considerăm că sunt în continuare multe investiții necesare la Spitalul Județean de Urgență Craiova, una dintre ele fiind grabirea lucrărilor la UPU. Extinderea UPU a fost și este o necesitate, o urgență din punctul nostru de vedere, la aceste servicii apelând anual un număr de aproximativ 150.000 de cetățeni. În prezent, UPU are mari probleme privind preluarea pacienților într-un timp rezonabil iar spațiile sunt improprii desfășurării activității. SCJUC este un șantier care nu se mai încheie, de aceea considerăm că anul următor trebuie să fie anul în care investițiile începute trebuie finalizate iar modernizarea clinicilor nerenovate trebuie să înceapă cât mai curând, astfel încât să ne putem îndrepta și către achiziția de aparatură medicală acolo unde este nevoie. Sunt Clinici care au nevoie urgentă de aparatură medicala iar Spitalul nu are fondurile necesare acestor achiziții.

Citeste si :  Laurentiu Ivanovici si Doru Caplea, au sustinut astazi la sediul PNL DOLJ o conferinta de presa.

Pentru ca medicii să nu plece din țară trebuie să le asigurăm condiții de lucru comparative cu cele din spitalele din țările spre care se îndreaptă. Investim în renovari și modernizări și trebuie să investim și în echipamente medicale noi, moderne. Ne-am asumat ca prioritate investițiile în Sănătate iar după primele 9 luni constatăm că sumele alocate scad, CJ Dolj nereușind astfel ca până la sfârșitul anului să atingă obiectivele propuse, de a aloca 46% din banii CJ Dolj către sănătate”, a adăugat Laurențiu Ivanovici.

O altă problemă delicată pe care consilierul județean a atins-o se referea la salarizarea personalului TESA care activeaza in în acest domeniu. Potrivit lui Ivanovici, de la 1 ianuarie 2018, remunerațiile acestora vor scădea semnificativ. “O a doua problemă pe care o aduc în atenția dumneavoastră se referă la salariile din sănătate. Personalul TESA de aici, conform Legii 153/2017 privind salarizarea bugetară, nu va beneficia de majorările salariale care se vor acorda personalului medical de la 1 martie 2018. Și personalul TESA face parte din grupa ocupațională SĂNĂTATE! Astfel, se vor apărea alte inechități, între personalul medical și cel nemedical din sănătate.

Citeste si :  Mihai Firică multumeste tuturor doljenilor care au fost la urne dar renunta la mandatul de consilier judetean PNL

Majorarile salariale de 25% care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2017 vor fi de fapt creșteri salariale de 4% prin mutarea plății contribuțiilor de la angajator la angajat iar în realitate, din cauza creșterii prețurilor la utilități, această mică majorare nu se va resimți. Creșterea tarifului la gaze de 6%, a energiei electrice cu 5% și introducerea supraaccizei la carburanți, va anula orice creștere salarială. Mai mult, în sănătate prin neacordarea tichetelor de masa de la 1 ianuarie, veniturile salariaților din sănătate vor fi mai mici chiar dacă se vor acorda acele 2 norme de hrană.

Peste 75% din bugetarii din sănătate vor fi afectați de la 1 ianuarie, principalele solicitări fiind: acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ; aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018; renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevăzută în lege; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, eliminarea limitării sumelor aferente sporurilor pentru condiţiile de muncă la 30% din suma salariilor de bază.

Citeste si :  Sănătatea, prioritate pentru PNL Dolj

Aceste solicitări au fost prezentate de către sindicatele din sănătate în repetate rânduri miniștrilor de resort, miniștri care au mimat interesul și au continuat să acționeze în defavoarea angajaților din sănătate și asistență socială ”, a declarat Ivanovici.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.