Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri ca va declansa procedura de revocare din functie a procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar.
Lazar se apara demn in fata stalinismelor lui Toader. Cu o demnitate fara repros si coplesit de emotie! „Ma simt intr-un moment special nu doar al carierei mele, ci si un moment special al Romaniei.”
Cele mai importante declaratii ale lui Augustin Lazar:
Cu doar doua zile in urma Comisia de la Venetia transmitea ca independenta procurorilor poate fi afectata de procedura de revocare. Raportul de evaluarea a procurorului general este raspunsul pe care Executivul intelege sa-l dea Comisiei de la Venetia.
– Cu referire la conscluziile si exagerarile vizibile si interesate imi rezerv dreptul de a raspunde in zilele urmatoare.
– Discursul public a fost in conformitate cu jurisprudenta CEDO. Am nu numai drepturi dar si obligatia de a vorbi in aparerea ordinii de drept.
– La sfarsitul anului trecut Inspectia Judiciara a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. Dupa mai putin de un an, nemultumit de concluziile IJ, dnul ministru intelege sa puna sub semnul intrebarii competentelor.
– In acest an, evaluarea a fost efectuata de CSM, concluziile au fost pozitive.
-In conditiile in care atat controlul IJ si controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justitiei este un demers de natura a destabiliza Ministerul Public.
– Sunt ziceri penibile.
– In zilele urmatoare voi preciza punctual cat de clare sunt exagerarile ministrului Justitiei. Va voi da doua exemple: mai intai pentru linistea celor care sunt interesati, procurorul pe care il aveti in fata a fost notat 36 de ani cu „foarte bine”. Conform legii, cine candideaza, la ultima evaluare trebuie sa fi avut „foarte bine”. E foarte usor de inteles ca nu a fost nicio conspiratie intre fostul ministru, CSM si presedinte ca nu observa.
– Spune analiza ca procurorul general nu a luat nicio atitudine, ba chiar a incurajat comportamentele de indisciplina. Din 16 sesizari pe care le-am facut, doua privesc procurori din DNA.
– De ce spun autorii acestei lucrari ca procurorul general a incurajat aceste fapte?
– Le transmit cetatenilor Romaniei sa aiba increderi in procurori. Vom ramane fideli spiritului Constitutiei in sensul de a apara ordinea de drept si drepturile si libertatile cetatenilor.
– Va rog sa-mi scuzati starea emotionala, dar nu mi-e indiferent. Suntem intr-un moment special nu doar al carierei mele, ci si al Romaniei. Vom avea mereu magistrati independenti ca stare de spirit. Vom transmite faclia demnitatii si a independentei magistraturii spre generatiile urmatoare.
Views: 0