Legea gratierii, aprobata tacit de Senat

0
551
Legea gratierii, aprobata tacit de Senat
Legea gratierii, aprobata tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit proiectul legii grațierii, iar proiectul va ajunge la Camera Deputaților, for decizional, în forma inițială a Guvernului.

Legea se consideră aprobată tacit pentru că astăzi, 23 mai, a expirat termenul în care ar fi trebuit dezbătut și aprobat, în Senat, proiectul legii grațierii. Conducerea Senatului a refuzat punerea proiectului pe ordinea de zi a plenului, pe motiv că nu a venit încă raportul suplimentar al Comisiei juridice. Prin urmare, proiectul se consideră acum adoptat în forma primită de la Guvern, fără a mai fi dezbătut și supus la vot. De fapt, încă din momentul retrimiterii la comisie, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au pledat pentru adoptarea în forma venită de la Guvern. În ședința de luni a Biroului Permanent al Senatului, reprezentanții USR  au cerut introducerea proiectului pe ordinea de zi tocmai pentru a nu se produce adoptarea tacită, prin depășirea termenului constituțional de dezbatere și adoptare în prima Cameră sesizată. Cererea USR a fost respinsă. Proiectul va merge la Camera Deputaților, for decizional.
Raluca Turcan: o cale mișelească
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, spune că proiectul de lege privind graţierea va fi adoptat tacit marţi de Senat, opinând că lipsa votului este o cale ”mişelească” aleasă de liderii PSD – ALDE pentru ca actul normativ să fie adoptat de Camera Deputaţilor cu ”completarea de rigoare a beneficiilor aferente pentru Liviu Dragnea”.
Ea acuză existenţa unui plan ascuns în ceea ce priveşte legea graţierii.
”Planul ascuns este ca, după adoptarea tacită din Senat, pe finalul actualei sesiuni parlamentare să adopte graţierea în Camera Deputaţilor, cu completarea de rigoare a beneficiilor aferente pentru Liviu Dragnea. Laşitatea şi frica îi va mâna să facă alte greşeli de genul celor din Marţea Neagră sau OUG 13. PSD trebuie să înţeleagă faptul că, dacă vor să rezolve situaţia din penitenciare, trebuie să investească în dotări, sedii, condiţii de detenţie şi brăţări de urmărire electronică”, conchide liderul PNL.

Proiectul legii gratierii a fost adoptat tacit in Senat din cauza ca nu a fost transmis la timp raportul Comisiei juridice, a afirmat, marti, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Intrebat la Parlament de ce nu s-a dat un vot pe proiectul legii gratierii in Senat, Dragnea a raspuns: „Pentru ca cei de la comisie n-au venit cu raportul, pentru ca, pana sa se (…) finalizeze termenul de aprobare tacita, n-au cazut de comun acord asupra unei forme finale. Asta e”

Totodata, intrebat daca PSD si ALDE nu au majoritate in acea comisie, liderul social-democrat a replicat: „Mai dezgropam mortii? A ajuns in Camera legea”.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, luni, ca proiectul legii gratierii, care urma sa fie adoptat tacit marti, nu poate intra pe ordinea de zi a plenului, intrucat la Biroul permanent nu s-a primit raportul Comisiei juridice in acest caz.

„Nu stiu daca o lasam asa (sa fie adoptata tacit — n.r.), dar pana in momentul de fata de la Comisia juridica nu am primit raportul. Fara raport, nu poate sa intre pe ordinea de zi a plenului”, a spus luni Tariceanu, la finalul Biroului permanent al Senatului.

 

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.