Comisia speciala pentru legile Justitiei a adoptat, luni seara, dupa aproximativ noua ore de dezbateri, Raport de admitere, cu amendamente, la proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor.
Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru”, 6 voturi „impotriva”, din partea reprezentantilor PNL si USR, si o abtinere.
Raspunderea statului nu inlatura raspunderea civila, penala sau disciplinara a judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, au decis luni parlamentarii Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, care au adoptat un amendament in acest sens.
Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual.
Parlamentarii au mai decis ca nu este indreptatita in repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror. Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se va indrepta cu actiune impotriva Ministerului Finantelor Publice. Competenta solutionarii actiunii civile survine tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza reclamantul.
Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de cel mult sase luni de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.
Potrivit unui alt amendament, in termen de doua luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in activitatea prevazuta de alin. 4, Ministerul Finantelor Publice va sesiza Inspectia judiciara in vederea constatarii existentei relei-credinte sau gravei neglijente a judecatorului sau procurorului care a savarsit eroarea judiciara, potrivit procedurii prevazute de dispozitiile Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Dupa ramanerea definitiva a raportului Inspectiei judiciare prin care s-a constatat reaua-credinta ori grava neglijenta a judecatorului sau procurorului, statul exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau a procurorului. Competenta de solutionare a actiunii in regres revine in prima instanta Curtii de Apel Bucuresti, Sectia civila. In cazul in care judecatorul sau procurorul impotriva caruia se exercita actiunea in regres isi exercita atributiile la Curtea de Apel Bucuresti sau la Parchetul de pe langa aceasta, actiunea in regres va fi solutionata de catre o Curte de Apel invecinata, la alegerea reclamantului.
Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin. 9, se poate exercita calea de atac a recursului la Sectia corespunzatoare a ICCJ.
CSM poate stabili conditii, termene si proceduri pentru asigurarea de raspundere profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate sa intarzie, diminueze sau sa inlature raspunderea juridica determinata de reaua-credinta sau grava neglijenta, prevede un alt amendament PSD-ALDE.
Amendamentele, care sunt aduse la proiectul Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, urmeaza sa fie supuse votului plenului Senatului.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat saptamana trecuta cele trei legi ale Justitiei: luni a fost dat votul final pe legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, iar miercuri au fost votate legea 304/2004 privind organizarea judiciara si legea 317/2004 privind functionarea CSM.
Senatul este forul decizional in cazul tuturor celor trei acte normative.
Views: 0