Lia Olguta Vasilescu anunta noi mariri de pensii

0
696

Lia Olguta Vasilescu anunta noi mariri de pensii 1Lia Olguta Vasilescu a anuntat, vineri seara, la Romania TV, intr-un interviu acordat lui Victor Ciutacu, o noua marire a pensiilor! Totul, dupa ce de la 1 iulie, punctul de pensie a urcat la 1.100 de lei.

In plus, ministrul Muncii a precizat ca cei care au facut facultatea, masteratul si doctoratul la cursuri de zi, precum si cei care au efectuat stagiul militar, vor beneficia de un avantaj. Perioadele de studii si armata vor fi considerate vechime in munca.

”In primavara anului viitor, pensiile vor creste din nou. Punctul de pensie va urca la 1.250, de la 1.100 cat e acum, de la 1 iulie. Vor urma si o serii de corectii. Se va pune armata, masteratul si facultatea care a fost facuta la cursuri de zi, precum si doctoratul.”, a spus Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul a anuntat ca Legea Pensiilor va fi votata la sfarsitul acestui an.

“Pensiile s-au marit de la 1 iulie. S-au convins cu totii ca nu am mintit cu nimic si ca respectam intru totul programul de guvernare. Exact la datele in care scrie programul de guvernare s-au majorat pensiile de fiecare data, nu a existat niciun fel de problema la plata pensiilor si insist sa spun, tocmai pentru ca presedintele a lasat in spatiul public o nebuloasa ca ar putea sa nu se plateasca pensiile.

Sigur ca sunt bani de pensii. Ba mai mult decat atat, prin transferul contributiilor anul trecut am reusit sa reducem deficitul la fondul de pensii la jumatate, cu 56,4%.

Anul trecut am avut 13 miliarde deficit, anul acesta ne-am prognozat 7 miliarde prin bugetul de stat si dupa primul trimestru am constatat ca ceea ce am estimat anul trecut, cand am facut acest transfer al contributiilor, e real ba chiar mai bine decat ne asteptam noi. Noi ne-am gandit ca va fi 50%, asa iesea pe calculele noastre. A iesit 56,4% si bineinteles ca speram ca dupa ce venim cu Legea Pensiilor, care are mai multe prevederi care ne vor ajuta, atunci vom reduce total deficitul pe fondul de pensii.

Important este ca toata lumea sa-si plateasca contributiile de asigurari sociale. Pentru ca, vedeti dumneavoastra, de aici a plecat toata problema. De aici am fost obligati sa facem acest transfer al contributiilor. Anul trecut toti ne acuzau ca vrem sa luam banii oamenilor, tot felul de prostii am auzit, dar noi am urmarit un singur lucru: ca toata lumea sa-si plateasca corect toate aceste dari pe care le au, nu catre stat, ci pentru pensia lor, pentru asigurarea lor medicala. Adica fix pentru ei. Am constatat de-a lungul anilor, pentru ca am facut tot felul de calcule, de estimari, de studii, faptul ca erau 2 milioane de persoane in Romania pentru care nu fusesera achitate contributiile sociale.

Da, da, 2 milioane. Sigur, asta neinsemnand ca de cand s-au angajat pana in momentul respectiv nu si-au achitat contributiile, dar anumite perioade, 3 luni, 6 luni, 1-2-3 ani, nu se platisera contributii. Bineinteles ca din cauza asta tot timpul era deficit pe fondul de pensii. Dar, facand acest transfer al contributiilor am reusit doua lucruri foarte importante. O data: sa reducem deficitul si al doilea lucru: sa nu afectam in niciun fel nici angajatii, nici angajatorii.S-au convins cu totii ca daca angajatorii au fost de buna-credinta si au efectuat in mod corect acest transfer al contributiilor in sensul ca cheltuiala totala a angajatorului de anul trecut devine brutul de anul acesta nici angajatorul nu trebuie sa puna bani in plus pentru salariat, nici salariatul nu pierde pe net.

Deci sunt doua lucruri bune pe care am reusit sa le facem si speram ca masurile pe care le-am luat anul trecut, chiar daca a fost foarte mult deranj pe aceasta tema, vor produce efecte foarte bune pe viitor”, a declarat Lia Olguta Vasilescu pentru Romania TV.

Ministrul Muncii spune ca Romania are 5,2 milioane de pensionari. “La pensiile speciale avem in jur de 200.000 de pensionari care provin din Armata si din Politie si in jur de 8.000 de pensionari care provin din celalalte structuri – grefieri, magistrati. Pensiile pe contributivitate au crescut cu 10% si au mai crescut cu 25% aproximativ pensiile minim garantate. In momentul in care noi am intrat la guvernare, aceste pensii erau la 400 de lei, apoi au crescut la 520 anul trecut si anul acesta au ajuns la 640 de lei. Am avut un act normativ prin care am impus, in primul rand, ca toate pensiile sa fie platite pana in data de 15 pentru ca pana acum erau tot felul de sincope cu Posta, care sa zicem ca ramanea vreo 2 zile fara lichiditati si ajungea peste doua zile cu banii la oameni acasa. Ori pentru ei era destul de complicat, pentru ca foarte multi dintre pensionari isi dramuiesc pensia pe fiecare zi. Si atunci am stabilit niste conditii foarte drastice si pentru ordonatorii de credite, si pentru cei de la Posta, ca nu mai au voie sub nicio forma sa depaseasca data de 15 a fiecarei luni si am reusit din luna iulie sa platim toate pensiile, cu Posta, la aceasta data.

Cred ca oamenii au inceput sa faca diferenta intre ceea ce spunem noi si ceea ce spun ceilalti, in frunte cu presedintele Romaniei, din pacate, care ar trebui sa aiba totusi rolul de mediator”, a spus Vasilescu.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.