Lista PNL vs lista PSD

0
437
Lista PNL vs lista PSD
Lista PNL vs lista PSD

Iată-ne ajunși, cu voia Domnului și a DNA, la momentul în care partidele politice și-au definitivat listele de candidaturi pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Spectacolul premergător campaniei propriu zise a fost unul sublim, dar a lipsit cu desăvârșire.

Ținând cont de cât de mari sunt restricțiile impuse de AEP în perioada campaniei electorale, ai fi zis că marea bătălie se va da acum, în precampanie. O perioadă atât de anostă cu greu aș mai putea găsi în istoria electorală a României. Doar Nicușor Dan și campaniile lui de strângere de bani, ce au început să concureze BOR, au mai descrețit lucrurile un pic.

Dar, dacă tot e campania slabă, sunt oamenii ce ne cheamă să ne trimită în Parlament mai de Doamne ajută? Cred că modul cum a reacționat online-ul la apariția listelor de la PSD și PNL poate fi un indicator și pentru ceea ce se va întâmpla la alegeri.
PNL

Plecând de la premiza că la PSD surprizele apar foarte rar, atenția publică a fost foarte clar setată pe oferta PNL. Asta fără a încerca să diminuăm importanța participării USR și PMP la aceste alegeri, dar acolo, la modul serios vorbind, doar primele 2-3 nume contează cu adevărat. Așadar, liberalii au fost supuși, vizibil sau nu, unei presiuni extrem de mari pentru a scoate din joben niște nume care să surprindă. Să atragă. Au reușit ei asta?

Și da, și nu. În mod clar, marele plus al propunerii liberalilor este numele celebrului neurochirurg Leon Dănăilă. Reacția publică față de această alegere a fost clar una extrem de pozitivă, iar decanul de vârstă al viitorului Parlament va aduce voturi bune partidului.

Liberalii și-au respectat și promisiunea de a aduce nume noi, figuri tinere, ca un fel de refresh dat clasei politice. Un Ovidiu Raețchi, un Sorin Moldovan sau Marius Vintilă.

Dar controverse ridică clar și nume gen Mirela Zivari sau o tânără care deja se pregătește să o facă pe Elena Udrea coborâtă din tronul de sex simbol al Camerei Deputaților, Mara Mareș.

PNL a încercat ceva. E greu de spus și cât a reușit. Partidul pare aruncat într-o inerție ce se poate dovedi extrem de păguboasă, aceea a lui: gata, îl avem pe Cioloș, totul e rezolvat. Și dacă Cioloș nu e chiar locomotiva atât de așteptată? Nici lista de nume nu face mari minuni.
PSD

Noroc cu PSD. Căci numai dacă te uiți un pic pe lista lor de la Senat, și mai că îți vine să votezi orice. Inclusiv pe Nicușor Dan :)) Ecaterina Andronescu, Serban Nicolae, Cazanciuc și Costoiu, iată vârfurile de lance, noua imagine a PSD. Mai lipsea Iliescu, să se bată cu Leon Dănăilă.

Asta a fost mereu marea problemă a PSD. În relația cu restul României. Dar și un punct forte în relația cu electoratul propriu: rotesc aproape aceleași nume la fiecare alegeri. Asta dacă nu cumva se întâmpla ca DNA sau alte instituții să îi scoată din joc.

Iar asta nu e o problemă doar a PSD. Toată clasa politică e în situația asta. Dacă vedeți atâtea nume noi, dacă vedeți atâtea bâlbe în alegerile pe care le fac, este pentru faptul că partidele au fost forțate să facă aceste schimbări, nu neapărat și le-au dorit ele.

Și mai putem fi siguri de altceva: viitorul Parlament chiar nu are cum să fie mai slab decât cel care tocmai își încheie acum mandatul. Mai jos de atât nu există.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.