Lista sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile europarlamentare

0
742

Lista sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile europarlamentare 1Romanii din #Diaspora pot sa voteze la #alegerile #europarlamentare din 26 mai .

Ministerul Afacerilor Externe a publicat, joi, 25 aprilie, lista sectiilor de votare din strainatate pentru alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe 26 mai.

Cetatenii romani care, in ziua votului, se afla in strainatate vor putea vota la una dintre cele 441 de sectii de votare, care sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, in cadrul consulatelor onorifice, dar si in alte locatii, potrivit MAE.

Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franta (17), Austria (9), Belgia (8).

Citeste si :  Vesti bune pentru romani, mii de locuri de munca sunt puse la bataie

MAE mentioneza ca, la acest scrutin, organizeaza un numar record de sectii de votare, comparativ cu cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 si 2007 – cand au fost organizate 190 de sectii), anul acesta urmand sa fie cu 251 mai multe sectii de votare.

De asemenea, comparativ cu referendumul national pentru revizuirea Constitutiei din 2018 (378 de sectii), vor fi organizate 63 de sectii in plus, iar in comparatie cu alegerile parlamentare din 2016 (417 sectii), cu 24 mai multe sectii de votare.

Citeste si :  ALDE DOLJ: VOT ANTICIPAT PE DURATA A TREI ZILE IN DIASPORA

Lista sectiilor de votare a fost stabilita pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale Romaniei, care au tinut cont de consultarile cu comunitatile romanesti din strainatate, de solicitarile acestora de organizare a unor sectii noi si de evaluarea modului in care s-au desfasurat procesele electorale anterioare in strainatate.

MAE mai precizeaza ca, pentru alegerile din 26 mai, cetatenii romani care sunt inscrisi in listele electorale ale altor state membre UE pot sa-si exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European numai dupa ce acestia dau o declaratie pe propria raspundere, potrivit careia nu si-au exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin pentru membrii in Parlamentul European din statul membru UE in ale carui liste electorale este inscris.

Citeste si :  Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind votul romanilor din strainatate

Pentru a putea vota, cetatenii romani trebuie sa detina un act de identitate romanesc valabil. Poti sa vezi aici lista sectiilor de votare .

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.