Lovitura in plin pentru falsii ‘sibieni’: autoritatile, decizie radicala pentru telemeaua de Sibiu

0
409
Lovitura in plin pentru falsii 'sibieni': autoritatile, decizie radicala  pentru telemeaua de Sibiu
Lovitura in plin pentru falsii ‘sibieni’: autoritatile, decizie radicala pentru telemeaua de Sibiu

Telemeaua de Sibiu a primit, din 7 iunie 2018, protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii conform legislatiei, dreptul de utilizare a logo-ului national cat si dreptul de a comercializa produsul revenind exclusiv producatorilor sau procesatorilor din judetul Sibiu.

Producatorii vor trebui sa respecte prevederile din caietul de sarcini si vor fi supusi controlului si certificarii unui Organism de Inspectie si Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precizeaza ministerul, intr-un comunicat.

Denumirea inregistrata este protejata impotriva oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului. Autoritatea competenta responsabila cu verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logoului national este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu este grupul aplicant al producatorilor si procesatorilor produsului ”Telemea de Sibiu” din arealul geografic si va trebui sa desfasoare activitati de informare a consumatorilor si de promovare, va monitoriza utilizarea comerciala a denumirii ”Telemea de Sibiu” si va lua masuri pentru asigurarea protectiei juridice adecvata a indicatiei geografice protejate national.

Romania are patru produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicatii Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Tara Barsei” si produsul ”Telemea de Ibanesti” inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (D.O.P.).

Demersul completeaza lista produselor depuse pentru dobandirea protectiei europene pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata, astfel ca Romania are in prezent alaturi de cele deja inregistrate, inca patru produse in stadiul de evaluare: ”Carnati de Plescoi”, ”Cascaval de Saveni”, ”Scrumbie de Dunare afumata” si ”Telemea de Sibiu”.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.