Lovitură pe piaţa auto second hand! Samsarii care aduc maşini din străinătate, obligaţi să le ducă la RAR.

0
Lovitură pe piaţa auto second hand! Samsarii care aduc maşini din străinătate, obligaţi să le ducă la RAR.
Lovitură pe piaţa auto second hand! Samsarii care aduc maşini din străinătate, obligaţi să le ducă la RAR.

Samsarii care aduc maşini din străinătate, obligaţi să le ducă la RAR. Decizia a fost luată de Guvern, la începutul lunii octombrie. Pentru ca noile reguli să intre în vigoare, este nevoie de un protocol încheiat între RAR și ANAF.

Samsarii care aduc maşini din străinătate, obligaţi să le ducă la RAR

Dacă până acum cel care vindea maşina cu număr de înmatriculare din străinătate, cumpărătorul fiind obligat să o înregistreze la RAR, de acum înainte acest lucru trebuie făcut chiar de cei care aduce maşina din afară.

„Dacă o firmă cumpără o mașină din Germania, în mod normal ar trebui să vină cu mașina în țară, să-i facă omologarea la RAR și în urma revânzării, la prețul de factură cu care a fost achiziționată în Germania, ar trebui să-i pună partea de TVA, care implicit îi ridică prețul. În condițiile în care se fac mai multe acte succesive, cu tot soiul de firme fantomă, practic statul este eludat de TVA”, a declarat Radian Tufă, director general RAR, potrivit digi24.

Potrivit autorităţilor, în ultimii cinci ani statul a fost păgubit cu 1,4 miliarde de lei din aceste afaceri. Samsarii spun că modificarea legislativă îi vizează pe cei care au firme, care în ultimii ani au făcut averi colosale.

„Nu este pentru unul care aduce o mașină cu platformă, și nu știu ce. E pentru cel care o ia pe firmă, o ia netă și acela trebuie să apară și la RAR. Ăla, automat, la 30.000 de euro, 19%, își ia 6.000 de euro. Și când te duci la înscris numerele, n-o să mai scrie Vasile Gheorghe o ia pentru firma cutare, o să apară firma direct pe brief”, spune un samsar.

Pentru ca noile reguli privind mașinile rulate aduse în România să intre în vigoare, RAR şi ANAF  trebuie să încheie un protocol. Potrivit autorităţilor, când se va întâmpla acest lucru, este posibil ca preţurile la autoturismele aduse din străinătate să crească.

„Probabil că va fi o oarecare creștere, dar nu este obligatoriu ca TVA-ul să impună o creștere de 19%”, a precizat Radian Tufă, director general RAR

Reamintim că anul trecut, în România au fost vândute 880.000 de maşini second hand, dintre care 380.000 au fost aduse din străinătate. În primele 3 luni ale acestui an, s-au vândut peste 122.000 de autoturisme noi și rulate. Doar 21.000 au fost noi, restul, la mâna a doua.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.