Lucian-Bernd Sauleanu, decanul Baroului Dolj : Notarii si executorii devin judecatori

0

Lucian-Bernd Sauleanu, decanul Baroului Dolj : Notarii si executorii devin judecatori 1Nu este o gluma. Si nici 1 aprilie. Este neverosimil, dar planul notarilor de a rupe o felie din activitatea justitiei nu este nicio surpriza. In urma cu cativa ani semnalam adoptarea Regulamentului privind organizarea si functionarea curtilor de arbitraj. Interesante sunt argumentele din Propunerea legislativa, preluate de altfel si in Avizul Consiliului Legislativ.
Legea nr. 282/2016 referitoare la procedura privind emiterea somatiei de plata pentru creantele necontestate prevede la art. 3 ca cererea privind emiterea somatiei de plata este de competenta notarului public sau a executorului judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in care se afla domiciliul sau, dupa caz, sediul debitorului, iar art. 2 mentioneaza sase tipuri de creante care fac obiectul unor astfel de cereri, printre care creante cu titlu de chirii datorate pentru locuinte, creantele provenite din contracte pentru utilitati, abonamente radio, telefonie, cablu tv, creantele datorate de locatari/proprietari catre asociatiile de proprietari, creantele provenite din contractele de credit cesionate etc.

Este neverosimil, dar planul notarilor de a rupe o felie din activitatea justitiei nu este nicio surpriza. In urma cu cativa ani semnalam adoptarea Regulamentului privind organizarea si functionarea curtilor de arbitraj, articolul AICI.

Interesante sunt argumentele din Propunerea legislativa, preluate de altfel si in Avizul Consiliului Legislativ:

• avand in vedere ca judecatorul este o resursa umana inalt calificata, consideram ca este in interesul justitiei ca acele procese prin care se urmareste obtinerea unui titlu executoriu si care nu sunt contestate de catre partea adversa sa poata fi solutionate si de catre alte profesii juridice

• atat notarul public, cat si executorul sunt practicieni ai dreptului, organizati in entitati profesionale cu vechime in aplicarea normelor de drept, profesii care s-au dezvoltat si perfectionat continuu de-a lungul timpului

• actele notarului public si ale executorului au caracter de act de autoritate publica, acestia fiind investiti de catre lege sa indeplineasca un serviciu public

Poate va intrebati de ce avocatii ar fi interesati de un astfel de proiect atat timp cat nu restrange sfera activitatilor lor, ci este mai degraba un bonus oferit celor doua categorii profesionale, notarii si executorii?

De pincipiu, cred ca toate proiectele de acte normative ar trebui sa intereseze avocatii, dar cu precadere acelea care tin de infaptuirea justitiei. In cazul de fata cu atat mai mult se impunea o dezbatere cu privire la necesitatea si oportunitatea unor noi atributii a notarilor si executorilor, daca acestea raspund exigentelor statului de drept si principiului separatiei puterilor in stat, daca este posibila instituirea unei proceduri nejurisdictionale in care debitorul este lipsit de orice mijloace de contestare si informare, ca in Codul de procedura civila avem reglementate procedura ordonantei de plata si procedura cu privire la cererile de valoare redusa etc.

Avocatii trebuie sa reactioneze la astfel de modificari legislative pentru a proteja principiile statului de drept si drepturile cetatenilor. Art. 10 alin. 4 din Codul deontologic al avocatului roman prevede ca prin toate demersurile sale, avocatul va combate tendintele, actiunile si masurile totalitariste, specifice statului dictatorial, pledand pentru libertate, transparenta procedurilor judiciare si solutii in conformitate cu principiile statului de drept.

Ca sa fie si mai limpede, Legea nr. 282/2016 a trecut tacit de Senat in 2016 fara sa se fi exprimat nicio opinie de catre persoanele interesate de propunerea legislativa (nici UNBR, nici AMR), iar de atunci se afla la dospit la Camera Deputatilor. Insa, notarii au deschis o alta portita si prin Legea nr. 345/2016 au modificat Legea notarilor publici si activitatilor notariale nr. 36/1995 si au introdus grozaveniile enumerate mai sus (plus orice alte creante de pana la 100.000 lei care nu fac obiectul altor proceduri), insa dupa ce Curtea Constitutionala prin decizia 582/2016 a admis obiectia de neconstitutionalitatea, Legea nr. 36/1995 a fost modificata si promulgata in sensul ca s-a introdus un text generic, respectiv la art. 12 lit. q) posibilitatea notarilor de a emite titluri executorii notariale, asa incat asteptam cu interes urmatoarea miscare prin care sa se defineasca si sa fie enumerate aceste titluri executorii notariale.

Uneori ma rusinez de neputinta si tacerea celor care conduc destinele avocaturii. Pasivitate si lipsa de informare. Cred ca ar fi normala si benefica o dezbatere in mediul juridic a unor astfel de propuneri legislative, de luari de pozitie, de critici sau solutii. Nu avem o piata a ideilor in sfera juridicului, nu avem reactii nici colective prin organele profesiei, nici individuale. Mai tot timpul aflam prea tarziu despre astfel de acte normative care, in timp, influenteaza direct activitatea avocatilor. Este foarte curioasa lipsa de reactie.

Baroul si avocatura au un rol din ce in ce mai important in societatea civila; baroul nu este o simpla organizatie profesionala, iar avocatura nu este o simpla profesie care sa se limiteze la apararea clientilor. Rolul avocaturii este de consolidare a democratiei, de aparare a valorilor acesteia.

Avocatii sunt liantul Statului de drept, primii responsabili si ultimii aparatori ai democratiei.

Cat despre al nostru conducator… pare ca este in vacanta…cel putin din 2016.

Sau politica strutului functioneaza cu brio?!

 

Sursa Avocatura !

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.