Lucian Bernd Sauleanu a luat atitudine fata de incendiul din Piata Veche si readuce in discutie unele aspecte interesante despre aceasta zona uitata de autoritatile craiovene . Pe reteaua de socializare acesta si-a exprimat punctul de vedere pe care il prezentam si noi .
„Incendiul din Piata Veche readuce in atentie o zona care a fost secole la rand centrul Craiovei pentru ca in prezent sa fie data uitarii, un loc incarcat de istorie lasat prada neglijentei administratiei. Poate acest incident nefericit va reprezenta momentul sau de renastere, deschizandu-le ochii autoritatilor care au asistat cu nonsalanta la caderea in ruina a unor locuri definitorii pentru identitatea orasului nostru.
Devenita o zona insalubra situata ultracentral, Piata Veche inca isi asteapta dreptatea. Cum a permis Primaria atatea interventii gresite in singura zona centrala a Craiovei care adaposteste monumente din secolele XVII-XVIII in loc sa gaseasca solutii pentru conservarea si revitalizarea lor? Cum au fost date autorizatii pentru a se darama in loc sa se salveze? Fantana Purcarului inca este imprejmuita de un gard hidos, iar ultima bucata din zidul hanului Hurez a fost incadrata intr-o cladire nou construita. Autoritatile craiovene anuntau, la inceputul anului, ca vor face demersuri pentru reabilitarea zonei si integrarea sa in centrul istoric. Dar o fatada proaspat vopsita care ascunde o cladire gata de prabusire nu este suficienta. Avem monumente de nepretuit, care au nevoie de strategii reale pentru reabilitare, nu de proiecte superficiale.
Piedicile birocratice, desconsiderarea importantei patrimoniului istoric si cultural si lipsa de viziune ne blocheaza intr-un sistem gresit, in care trecutul ne este distrus, iar viitorul periclitat. Avem atatea exemple din care putem invata: in Polonia, hambare transformate in hoteluri, in Franta, vechea cladire a Bursei de Comert devine centru cultural, depozite industriale aflate in paragina sunt acum scoli de arte, in Danemarca, o veche fabrica a fost regandita ca skatepark si centru de tineret.
Piata Veche, cu denumirea initiala Elca, dar cunoscuta si drept Targul Vechi sau Krassnoff, dateaza din secolul al XVI-lea. Alaturi de ea, date uitarii au fost si Hanul Hurez si Hanul Putureanu, monumente de o valoare inestimabila aflate in aceeasi zona. Hanul Hurez, singura fortificatie a Craiovei, odata cu ziduri inalte de zeci de metri, o cladire a carei istorie este strans legata de Constantin Brancoveanu, este acum o ruina. Hanul Putureanu, despre care exista insemnari inca din secolul al XVIII-lea, adapostea la inceputul anilor 2000 14 familii care plateau chirii modice catre RAADPFL. Cat timp cladirea s-a aflat in proprietatea municipalitatii, nu a existat nicio investitie, monumentul degradandu-se cu fiecare zi.”a explicat Lucian Bernd Sauleanu pe reteaua de socializare .
Views: 0