Lucian Sauleanu : Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj, lipsita de transparenta in relatia cu craiovenii!

0
629

Lucian Sauleanu trage un mesaj de alarma pe blogul personal cu privire la Agentia pentru Protectia Mediului Dolj. Din pacate lipsa de transparenta este o problema nu doar a acestei institutii . Este o problema la nivel national ..

“Am participat saptamana aceasta la Sedinta Comisiei de Dialog Social, care a reunit la Prefectura Dolj mai multi reprezentanti ai autoritatilor pentru discutii privind subiecte de mediu, si am reluat solicitarile transmise in repetate randuri catre aceste institutii privind luarea unor masuri care sa asigure informarea eficienta a cetatenilor. Le-am oferit din nou si posibile solutii: formule de comunicare constanta si transparenta cu presa si comunitatea.

Am fost surprins ca informarea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Dolj privind radioactivitatea si calitatea aerului a fost facuta de catre un sef de serviciu al institutiei, de la intalnire lipsind directorul executiv. Reprezentantul APM a prezentat un raport sec, fara concluzii clare sau propuneri concrete si nu a putut oferi informatii privind stadiul elaborarii planului de calitate a aerului pe care Craiova il are in vedere abia dupa emiterea Ordinului nr. 598/2018, desi acesta doar inlocuieste un altul care dateaza inca din 2015 (Ordinul MMAP nr. 1206/2015). Ce au facut institutiile responsabile timp de trei ani, pana la noul ordin? Nimic. Abia anul trecut au fost alocate fonduri pentru elaborarea planurilor de calitate a aerului de catre Consiliul Judetean, iar in 2019 de catre Primaria Craiova.

Am observat cu dezamagire lipsa de colaborare si comunicare intre autoritatile locale cu atributii privind calitatea aerului pentru urgentarea redactarii unui plan pentru Craiova. APM Dolj se ascunde, ca intotdeauna, in spatele atributiilor limitate, justificand ca masurile concrete privind poluarea le-ar putea lua numai Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu. In ceea ce priveste actiunile de informare despre care am solicitat lamuriri in mai multe adrese transmise catre APM Dolj, raspunsurile au fost si de aceasta data evazive. Am aflat cu stupoare ca institutia face informari doar in cazul in care valorile admise sunt depasite, altfel ne invita sa verificam niste date seci, greu de inteles de un cetatean de rand, pe site-ul propriu. Despre panourile de informare care ar trebui sa le ofere craiovenilor date privind mediul am aflat deja ca nu sunt functionale, iar in cadrul sedintei, doar am primit confirmarea ca beneficiem de niste panouri stricate… de trei ani.

Am transmis si de aceasta data un mesaj ferm privind nevoia unei atitudini proactive si preventive si am reamintit mijloacele accesibile la care autoritatile pot apela daca ar avea putina vointa si ar lucra in interesul cetatenilor si al comunitatii: trimiterea unor informari periodice catre mass media, conferinte de presa, organizarea unei intalniri de tip „Ziua Portilor Deschise,” stabilirea unei vizite la Bechet impreuna cu societatea civila pentru verificarea statiilor de monitorizare, desfasurarea unor actiuni comune de catre APM si Garda de Mediu. Am plecat cu gandul ca astfel de sedinte ar fi binevenite, eventual si cu celelalte institutii publice implicate, poate in acest fel dialogul va conduce, intr-adevar, la masuri de imbunatatire a procedurilor. Eu, unul, voi insista ca reprezentantii institutiilor sa fie mai eficienti si sa ofere solutii concrete, menite sa le ofere oamenilor increderea ca locuiesc intr-un mediu curat. Altfel ramane inca o actiune bifata formal in raportul de activitate al celor care ar trebui sa se preocupe de sanatatea si bunastarea craiovenilor.” a explicat Lucian Sauleanu pe blogul personal.

Visits: 3

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.