Lucrările pentru modernizarea drumului județean (DJ) 552 Craiova – Cetate au fost finalizate, marcând astfel reușita celui mai amplu proiect de infrastructură rutieră derulat de Consiliul Județean (CJ) Dolj cu finanțare europeană, proiect a cărui valoare totală depășește 50 de milioane de euro, conform Cronica Olteniei.
Rezultatele demersului, care a vizat a doua arteră rutieră ca lungime din rețeaua gestionată de CJ Dolj, au fost prezentate luni, în cadrul unui eveniment la care președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile, a participat alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, deputatul european Claudiu Manda, primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, și cei ai comunelor traversate de DJ 552.
„Ne aflăm la un eveniment important pentru CJ Dolj și, cred eu, pentru întreg județul, deoarece astăzi suntem la finalul celui mai mare proiect de infrastructură rutieră pe care l-am derulat: modernizarea drumului județean Craiova – Cetate.
Ne-am dorit să fim prezenți aici pentru a vedea investiția, pentru a ne întâlni și cu primarii localităților pe care le traversează această arteră rutieră. Împreună, marcăm succesul unui demers în valoare totală de aproape 52 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Prin intermediul său, a fost modernizat un drum județean cu lungimea de peste 70 de kilometri, totodată unul dintre drumurile cu cel mai intens trafic din județul nostru.
În egală măsură, acest proiect a implicat numeroase aspecte inovatoare, complexe în ceea ce privește intervențiile la structura drumului și elementele de siguranță a circulației – de la foraje la adâncimi de zeci de metri, cum au fost realizate în zona dealurilor din comuna Bucovăț, la reabilitarea podului peste râul Jiu, care nu beneficiase de astfel de lucrări din anii 1950.
De asemenea, au fost amenajate piste pentru biciclete cu lungimea totală de peste 20 de kilometri, iar trecerile de pietoni au fost prevăzute cu sisteme de iluminare și semnalizare alimentate cu panouri fotovoltaice. A existat, la vremea aceea, o competiție strânsă pentru obținerea finanțării europene și toate acestea au constituit și atuuri în favoarea proiectului nostru.
Am derulat o investiție amplă și, de aceea, ea a fost segmentată în două loturi, contractele de lucrări fiind atribuite prin licitație către tot atâtea asocieri de firme de specialitate. A fost un demers deloc facil, cu o serie de obstacole precum cele generate de criza pandemică sau de majorarea prețurilor în industria construcțiilor, însă important este că le-am depășit și că acum, la final de proiect, avem o arteră de circulație, care străbate județul, bine pusă la punct.
Nu întâmplător, întâlnirea noastră de astăzi are loc la intersecția cu un alt drum județean important, 561A, cel mai lung din Dolj, cu aproape 72 de kilometri. Și în acest caz, suntem foarte aproape de finalizarea investiției, după ce am modernizat această arteră rutieră tot cu ajutorul finanțărilor europene, prin intermediul componentei POR dedicate Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în cadrul unui proiect a cărui valoare totală se apropie de 48 de milioane de euro“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
La evenimentul organizat luni, în contextul finalizării investiției care a vizat drumul județean 552 Craiova – Cetate, au mai participat vicepreședintele CJ Dolj Antonie Solomon, administratorul public al județului, Cosmin Durle, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, precum și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Alexandru Stănescu.
Proiectul „Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vârtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771“, având o valoare totală de 234.692.016,98 lei, inclusiv TVA, a fost implementat cu fonduri europene obținute în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și cu o importantă contribuție financiară asigurată de Consiliul Județean Dolj.
Pentru a fi realizată cât mai eficient, investiția a fost segmentată în 2 loturi – primul cu lungimea de peste 27 de kilometri, celălalt de aproximativ 40 km – și a presupus, alături de asfaltarea completă a DJ 552, lucrări de terasamente, lucrări la structura drumului, amenajarea sistemelor de preluare și dirijare a apelor pluviale, reabilitarea și modernizarea podurilor și podețelor transversale, inclusiv a podului peste râul Jiu, între municipiul Craiova și comuna Bucovăț.
De asemenea, în intravilanul localităților au fost amenajate punctele de acces la proprietăți, parcări, stații de autobuz, trotuare și piste pentru biciclete.
Investiția vine în beneficiul direct al unui areal cu peste 300.000 de locuitori, în condițiile în care drumul județean 552 traversează teritoriul a 10 localități: municipiul Craiova și comunele Bucovăț, Terpezița, Sălcuța, Vela, Vârtop, Orodel, Caraula, Unirea și Cetate.