Ludovic Orban: Romania va beneficia de 5 miliarde de euro pentru sustinerea companiilor si angajatilor

0
242

Premierul Ludovic Orban a sustinut miercuri seara declaratii de presa, la Palatul Victoria, in care a vorbit despre un program la nivel european pentru sustinerea companiilor si a angajatilor, prin care Romania va beneficia de o suma intre 3 si 5 miliarde de euro, sub forma de imprumuturi..

„Consiliul UE a aprobat un regulament care va pune in practica asa numitul program SURE. Este vorba despre un program prin care UE ajuta statele pentru a finanta masurile active de ocupare a fortei de munca. Romania are garantia ca va beneficia de finantare de la nivel european pentru a putea pune in practica masurile de ocupare gandite de Guvern, care vin in sprijinul angajatilor si angajatorilor prin program. Tarile pot sa acceseze sume importante de bani cu oferirea unor garantii. Romania trebuie sa ofere o garantie de pana la 400 de milioane de euro si va benficia, in functie de mecanisumul de repartitie, de o suma intre 3 si 5 miliarde de euro. Suma totala este de 100 de miliarde”, a spus Ludovic Orban.

„Am prevazut un set de masuri de sustinere a angajatilor si angajatorilor. In urmatoarea perioada, pentru acele domenii in care se vor mentine restrictiile dupa 1 iunie, vom continua plata somajului tehnic. Pentru domeniile care isi vor relua activitatea, somajul tehnic va fi inlocuit de o masura activa prin alocarea unui procent de bani de pana la 41,5% pentru fiecare angajat care isi reia activitatea in cadrul companiei care a lucrat. Evaluarea pe care o avem ne indica faptul ca exista 600.000 de romani care s-au aflat in somaj tehic si pana la 700.000 care vor fi in cautarea unui loc de munca”, a adaugat premierul.

Ludovic Orban a mai spus ca intre 300.000-250.000 de romani s-au intors in tara si vor fi in cautarea unui loc de munca.

„Vom folosi mai multe masuri dedicate diferitelor categorii de angajati, vom acorda un procent de pana la 30% din salariu brut companiilor care vor angaja oameni aflati in cautarea unui loc de munca, pe o perioada de cel putin 3 luni. O serie de cetateni precum tinerii absolventi, persoanele aflate aproape de varsta de pensionare, pentru aceste categorii vom dezolta instrumente de sustinere a angajarii lor mult mai generoase, sustinand pentru o perioada de timp mai lunga. Vor exista si conditii: dupa incetarea perioadei de plata a sumei din masurile active, o perioada de timp compania sa mentina angajatii”, a mai spus Ludovic Orban.

„Pentru zilieri, exista o nevoie reala pentru fermierii romani, vom adopta un act normativ in care vom aplica o masura activa de sustinere”, a mai sus premierul.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.