Mâine intră în vigoare noile măsuri de relaxare. Ce se schimbă de la 1 iunie

0
439

A doua etapă a relaxării, după prima ridicare a restricțiilor din 15 mai – când s-a renunțat la mască în aer liber și la carantina de noapte – începe la 1 iunie. Parte a calendarului relaxării anunțat de Guvern, măsurile în vigoare de marți includ deschiderea piscinelor și a spațiilor de joacă din interior și creșterea numărului de persoane care pot merge la spectacole.

Noile măsuri de relaxare au fost adoptate joi, 27 mai, în sedință de Guvern. și intră în vigoare marți, 1 iunie.

Crește numărul participanților la activitățile cultural-artistice de divertisment, desfășurate în spații deschise, de la 500 la 1.000 de persoane. Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală. Toate vor purta mască. Organizatorii concertelor și festivalurilor pot crește numărul participanților numai dacă toți fac dovada vaccinării anti-COVID (schemă completă și au trecut 10 zile de la rapel).

Crește numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise de la 50% la 70% din capacitatea spațiului.

Urcă la 8 numărul persoanelor care pot circula în grupuri.

La evenimentele private – nunți, botezuri, etc. – pot participa 50 de persoane în spații închise și 70 de persoane în spații deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate sunt vaccinate.

Activitățile sportive se pot desfășura atât la interior, cât și la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului. Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă un test negativ și se vaccinează înainte de intrarea la eveniment.

„Asta înseamnă că la evenimentele sportive vom avea centre de vaccinare”, a spus premierul Cîțu în timpul prezentării măsurilor de relaxare, joia trecută, după ședința de Guvern.

Crește numărul persoanelor care pot participa la cursuri de instruire și workshop-uri, la 70 în spații închise și 200 în spații deschise, și este creată posibilitatea desfășurării la capacitate maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.

Se permite desfășurarea conferinţelor cu cel mult 100 de persoane – sau la capacitatea maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.

Se redeschid locurile de joacă din spaţiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării (schemă completă), a trecerii prin boală sau a testării negative la COVID (PCR).

Crește numărul persoanelor admise în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, fără obligativitatea purtării măștilor, dar cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp de persoană. Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

Se redeschid piscinele interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.

Crește gradul de ocupare a meselor din interiorul restaurantelor – de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului. Și aici, numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.

Gradul de ocupare al spaţiilor de cazare crește de la 70% la 85%, pentru unităţile de cazare de pe litoral.

Se redeschid barurile, cluburile și discotecile în intervalul orar 5:00 – 24:00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru persoanele vaccinate.

În cazul sălilor destinate jocurilor de noroc, crește gradul de ocupare a spaţiului de la 50% la 70% din capacitate.

Se renunță la masca de protecție pentru persoanele vaccinate care lucrează în spaţii închise, în locurile unde nu se află mai mult de cinci angajați.

Serbările de sfârșit de an școlar vor putea fi organizate în exterior, după regulile prevăzute mai sus pentru evenimentele desfășurate în aer liber. Aparținătorii trebuie să fie vaccinați (schemă completă), să fi trecut prin boală sau să aibă un test PRC negativ.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.