Marcel Vela : Vreau sa fac un apel la calm, la solidaritate! Masuri fara precedent in Romania…

0
220

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a facut declaratii de presa, la sediul institutiei. Maine, in Romania, va fi instaurata, oficial, starea de urgenta, asa cum a anuntat presedintele Klaus Iohannis, sambata, imediat dupa ce Guvernul Ludovic Orban a depus juramantul de investire, la Palatul Cotroceni. Se anunta masuri fara precedent in Romania.

“Starea de urgenta este o masura pe care multe tari europene afectate au luat-o deja in interesul cetatenilor. Incepand de aseara, o echipa formata din reprezentanti ai tuturor ministerelor a lucrat pentru a trimite premierului nota de fundamentare ce va fi prezentata presedintelui, in vederea emiterii decretului. Stiu ca e o stare de neintelegere. Trebuie sa constientizam ca asta e spre binele nostru. Vreau sa fac un apel la calm, la solidaritate. Institutiile statului sunt la datorie. Starea de urgenta e o masura care vine in sprijinul autoritatilor pentru a actiona in sprijinul cetatenilor”, a declarat Marcel Vela.

“Evitati deplasarile care nu sunt absolut necesare, nu contribuiti la propagarea mesajelor de panica. Sustineti eforturile autoritatilor”, mai spune ministrul.

“Va multumesc pentru sustinere. Urmeaza zile complicate pentru cei din teren, medici, politist, jandarmi. Vreau sa-i asigur ca voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a le asigura resursele. Si voi puteti ajuta, stand in case! Va asigur ca MAI are capacitatea de a gestiona orice problema aparuta. Suntem o natiune puternica, haideti sa aratam impreuna acest lucru!”, a mai spus ministrul Marcel Vela.

Ministrul a precizat ca, in sedinta de sambata a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, au fost aprobate noi masuri.

“Hotararea este afisata pe site, dar va citez cateva lucruri aprobat in Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta care clarifica unele aspecte la intrebarile puse de mai multi cetateni. Am facut recomandari pentru membrii echipelor de interventie care merg la persoane aflate in izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel incat sa fie protejati in momentul in care la apelul acestor persoane intervin pentru a repara retelele de utilitati, de telefonie, de energie electrica sau de alimentare cu gaz “, a aratat Vela.

Totodata, a spus el, au fost aduse clarificari si cu privire la ce inseamna contact apropiat al unui caz confirmat de COVID-19.

“Asadar, contactul apropiat este definit ca: persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient infectat cu COVID-19. Doi – persoana care a avut contact fizic direct cu un cetatean infectat cu COVID-19, de exemplu, o strangere de mana neurmata imediat de igiena mainilor. Trei – persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19, de exemplu, in timpul tusei sau atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusi. Patru – persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 metri si pe o durata de peste 15 minute. Cinci – persoana care s-a aflat in aceeasi incapere, exemplu, sala de clasa, sala de sedinta, sala de asteptare din spital, cu un caz de COVID-19 timp de minim 15 minute si la o distanta mai mica de 2 metri. Sase – persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19 fara portul corect al echipamentului de protectie”, a explicat Vela.

O alta masura luata in sedinta de sambata a Comitetului vizeaza “instituirea izolarii la domiciliu in locatia declarata la intrarea in tara pentru o perioada de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc in Romania din tarile unde sunt confirmate cel putin 500 de cazuri de infectii cu COVID-19 incepand de astazi (n.r. – duminica), de la ora 21,00, ora intrarii in Romania, fie pe cale aeriana sau rutiera”.

“Se va extinde masura carantinarii pentru toti cei care sosesc in tara din zonele carantinate, actualizate de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, la propunerea Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei si publicate pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica”, a precizat Vela.

Ministrul a mentionat ca o alta masura vizeaza inspectoratele teritoriale de munca.

“A doua masura este cu privire la obligatia inspectoratelor teritoriale de munca de a verifica modul de implementare a masurilor impuse in Hotararea nr 7/11.03.2020 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta privind decalarea programului de lucru, in vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasarii la si de la locul de munca. Din aceasta hotarare va mai citez un articol extrem de important: se suspenda pana la data de 31 martie 2020 organizarea si desfasurarea targurilor de autoturisme”, a mai spus Vela.

Visits: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.