Mare atentie romani ! Produsele congelate „Greenyard” din Ungaria, sursa de contaminare cu Listeria, au fost distribuite si in Romania

1
480

Mare atentie romani ! Produsele congelate "Greenyard" din Ungaria, sursa de contaminare cu Listeria, au fost distribuite si in Romania 1Produselor congelate apartinand companiei „Greenyard” din Ungaria, despre care Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara sustine ca ar fi sursa contaminarii cu bacteria Listeria Monocytogenes din Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia si Marea Britanie, au fost distribuite si in Romania.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost notificata oficial vineri seara cu privire la includerea Romaniei pe lista de distributie a produselor congelate apartinand companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a initiat deja retragerea preventiva in toate statele membre.

Conform unui comunicat al Autoritatii remis AGERPRES, notificarea a venit prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje de la Punctul National de Contact al Ungariei.

„Nici in aceasta notificare nu s-au transmis buletine de analiza care sa indice prezenta Listeria monocytogenes in produsele congelate de pe piata din tara noastra”, sustin reprezentantii Autoritatii. .

Toate informatiile primite au fost diseminate structurilor teritoriale ale ANSVSA implicate, pentru a verifica procedurile de retragere si rechemare a firmelor distribuitoare si a celor care comercializeaza produsele, incluse pe lista de distributie comunicata.

„Avand in vedere implicarea mai multor state membre in acest caz, Comisia Europeana, prin DG SANTE va organiza, in data de 11 iulie, o teleconferinta cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generate de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat si, posibil alte legume congelate. Subiectele discutate in cadrul teleconferintei vizeaza masurile intreprinse de catre autoritatile competente din Ungaria in acest caz, un schimb de opinii privind masurile de gestionare a riscurilor luate la nivelul statelor membre, precum si recomandari ale DG SANTE (Directia Generala pentru Sanatate si Securitate Alimentara a Comisiei Europene n.r.) fata de aceasta situatie”, precizeaza ANSVSA in comunicat.

ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare si retinute oficial.
In conformitate cu legislatia in vigoare si cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autoritatii anuntul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse si recomandari pentru consumatori, care se posteaza pe site-ul ANSVSA, la modulul ‘Siguranta Alimentelor si Sanatate Publica’, sectiunea ‘Rechemare/Retragere produse alimentare’.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a anuntat zilele trecute ca porumbul congelat si posibil si alte legume congelate sunt sursa probabila a contaminarii cu bacteria Listeria Monocytogenes care afecteaza Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.

Expertii vor folosi secventierea completa a genomului pentru a identifica sursa alimentara, care initial s-a crezut ca este limitata la porumbul congelat. Pana in data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv noua decese, informeaza EFSA.

Aceleasi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate in legumele congelate produse de aceeasi companie din Ungaria in 2016, 2017 si 2018, ceea ce sugereaza ca tulpinile au persistat in fabrica de procesare in pofida procedurilor de curatare si dezinfectie efectuate.

Informatiile disponibile confirma contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totusi, sunt necesare investigatii amanuntite pentru a identifica punctele exacte ale contaminarii la fabrica din Ungaria, precizeaza Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

In 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranta alimentara din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate si a produselor congelate mixte produse de fabrica afectata in perioada august 2016 – iunie 2018, solicitand retragerea lor imediata si aducerea produselor in fabrica, pentru a se reduce riscul infectarii.

Totusi, este posibil sa apara noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubatie a liseriozei (de pana la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infectiei, consumatorii trebuie sa gateasca complet legumele congelate, chiar daca acestea sunt consumate in mod obisnuit fara a fi gatite (de exemplu in salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplica in special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi varstnicii, femeile insarcinate, nou-nascutii si adultii care au un sistem imunitar slabit, avertizeaza Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.