Parlamentul European a votat ieri, 12 decembrie 2018 raportul meu pentru Facilitatea de Transport Europeana. Prin amendamentul pe care l-am propus la raportul privind Mecanismul de Conectare a Europei, sectiunea Transport si care a fost adoptat cu 605 voturi pentru in sesiunea plenara de la Strasbourg a Parlamentului European, am reusit sa cresc fondurile europene pentru proiectele de transport cu 6 miliarde de euro fata de propunerea de buget avansata de Comisia Europeana.
Aceste fonduri suplimentare sunt evident destinate si Romaniei. Singura conditie este sa dorim sa folosim fondurile europene nerambursabile pentru a scoate din aceasta criza prelungita infrastructura rutiera si feroviara.
Am introdus printre prioritatile de finantare sectoarele rutiere Siret-Suceava, Focsani-Albita si sectoarele feroviare Arad-Brasov-Predeal si Bucuresti-Craiova, precum si prelungirea, pe cale rutiera, a coridorului european „Rin-Dunare”, de la Bucuresti catre Focsani si Albita.
In plus, tot la propunerea mea, pentru a creste transparenta proiectelor, Comisia Europeana va publica in timp real o harta cu stadiul de implementare a proiectelor.
In calitate de raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de Conectare a Europei voi incepe din ianuarie 2019 negocierile cu Presedintia romana a Consiliului. In perspectiva acestor negocieri, pe care le intrevad ca fiind foarte dificile, lansez un apel public catre Ministrul Transporturilor si catre premierul Dancila sa revina asupra deciziei de a finanta proiectele din infrastructura prin parteneriate public-privat si sa acorde mai multa atentie fondurilor europene nerambursabile.
Un guvern care deja a demonstrat ca refuza fara nicio explicatie fondurile europene nu are cum sa-mi fie aliat in negocierea dura din Consiliu privind pastrarea acestor 6 miliarde de euro pentru finantarea politicii de transport.
Informatii suplimentare
Mecanismul de Conectare a Europei este unul dintre principalele instrumente de finantare ale Uniunii Europene, prin care se urmareste stimularea cresterii economice, a competitivitatii si crearea de locuri de munca. Finantarea prin Mecanismul de Conectare a Europei vizeaza trei sectoare de activitate: transport, energie si retelele digitale. Propunerea de finantare avansata de Comisia Europeana la 6 iunie 2018 fost urmatoarea:
CEF integral – 42,3 miliarde euro, dintre care pentru sectorul transporturilor -30,6 miliarde euro, pentru sectorul energie
-8,7 miliarde euro si pentru sectorul digital 3 miliarde euro.
Marian- Jean Marinescu
Europarlamentar PNL
Vice-presedinte al Grupului Partidului Popular European
Views: 0