Marian-Jean Marinescu (PNL), despre preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE: O oportunitate ce trebuie valorificata de catre Romania

0
527
Marian-Jean Marinescu (PNL), despre preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE: O oportunitate ce trebuie valorificata de catre Romania 1
Marian-Jean Marinescu (PNL), despre preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE: O oportunitate ce trebuie valorificata de catre Romania

Romania trebuie sa profite cat mai mult de oportunitatile ce apar odata cu preluarea presedintiei rotative a Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, a transmis vineri europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL), la Valcea conform Calea Europeana . Desi „sunt probleme la nivel european”, rezultatele sunt apreciate „cu atat mai mult cu cat este o perioada complicata”, a punctat eurodeputatul roman, la finalul mesei rotunde intitulate „Finantarea viitorului Europei: Dezvoltarea regionala si politica de coeziune dupa 2020”, organizata de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.

O prima concluzie in urma evenimentului „este ca lumea este interesata, trebuie sa aiba incredere ca se poate face ceva”, a declarat Marinescu. A fost o dezbatere foarte buna, a apreciat europarlamentarul, care si-a exprimat speranta ca va primi propuneri pe care sa le transmita mai departe in Parlamentul European. „Prima mea grija la astfel de dezbateri este sa le arat procedura de elaborare a acestor piese legislative in institutiile europene astfel incat sa aiba incredere ca se poate face ceva si sa raspandeasca acest mesaj si altora”, a punctat acesta.

„Ideea este sa existe sprijin atat de la colegii mei si ma voi stradui sa obtin acest lucru, dar in acelasi timp si de la partea cealalta, de la Consiliu, care inseamna statele membre printre care si Romania, mai ales ca va avea influenta pe perioada presedintiei austriece pentru ca intotdeauna are influenta presedintia care vine, urmatoarea. Deci exista posibilitatea, pe ambele canale, Consiliu si Parlament sa existe aceeasi idee si aceeasi cerinta si atunci putem avea castig de cauza”, a argumentat eurodeputatul.
„Am avut una la Craiova, una la Targu Jiu, una la sfarsitul saptamanii viitoare particip la una organizata vineri la Cluj pe transport, apoi sunt la Severin pe acelasi format si urmatoarea saptamana sunt la Slatina tot pe acelasi format. Mie mi se pare normal sa incerci sa iei toate propunerile de la cei care au lucrat acum cu aceste regulamente pentru exercitiul financiar actual. Ei s-au lovit de multe lucruri, unele dintre ele vin de la nivel national, nu vin de la nivel european, pentru ca birocratia nationala e mult mai stufoasa decat birocratia impusa de la nivel european dar se mai poate face si aici ceva. Au fost facute eforturi pentru simplificarea birocratiei europene. Daca va uitati la propunerile de regulemnt pentru perioada post 2020 o sa vedeti ca este un capitol de simplificare, acolo s-a preocupat cel care a scris sa faca acest lucru si in regulamentul oficial acum vom vota saptamana viitoare la Strasbourg niste modificari la regulamentul financiar care simplifica lucrurile foarte mult. Daca la nivel national mai sunt inca probleme care inca mai exista, pot insera <o agatatoare> in regulament sa nu se mai intample acest lucru – e mai greu, dar se poate face. Deci eu incerc sa fac acolo unde sunt acum, la nivelul legislativ al Parlamentului European. Am doua rapoarte, pe MFF si o si negociez cu presedintia Romaniei de la 1 ianuarie anul viitor. Dar eu atrag atentia asupra unul lucru: este extraordinar de important ca si dupa ce aceste regulamente sunt aprobate sa fim atenti ce se intampla la nivel national, sa existe transparenta la elaborarea programelor nationale si ghidurilor de implementare, dar si implicare. Nivelul national este extrem de important, aici se pot introduce tot fleul de reguli si lucruri care incurca, creeaza birocratie si indeparteaza oamenii de fondurile europene ceea ce este o mare eroare” a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.