Ministerul Sanatatii din Romania a prezentat de curand un nou set de masuri in actuala situatie de criza, generata de imbolnavirea cu coronavirus. Senatorul PNL de Dolj, Mario Ovidiu Oprea a precizat ca pe langa masurile de preventie recomandate populatiei, Ministerul Sanatatii este implicat in gasirea rapida de solutii pentru o buna organizare si preluare a fluxului de pacienti.
„ Momentan, 17 spitale vor asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv
cu virusul SARS-CoV-2 in faza I si in faza a II-a, potrivit unui ordin emis de Ministerul Sanatatii. Lista spitalelor din faza I cuprind doua unitati din Bucuresti, si apoi cate una din Brasov, Cluj, Constanta, Iasi, Suceava, Timis si Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes din Craiova. Potrivit ordinului, toate unitatile sanitare din sistemul public si privat au obligatia asigurarii acordarii ingrijirilor medicale tuturor pacientilor, in concordanta cu prevederile planului de masuri, un astfel de refuz devenind clar o incalcare a legii”, a declarat Mario Ovidiu Oprea.
„Masurile impuse nu sunt o pedeapsa”
Parlamentarul doljean a explicat ca masurile de protectie nu trebuie gresit intelese, nu trebuie ignorate si nu trebuie sa alimenteze conflicte. „Exista intr-adevar o presiune mare atat asupra noastra, ca autoritati, pentru ca vrem sa facem tot ceea ce este posibil, cat si in randul oamenilor care se confrunta cu izolarea, teama, boala si multe lipsuri cauzate de acest blocaj. Masurile de igiena, izolarea sau carantina nu sunt negociabile, sunt esentiale pentru sanatatea tuturor, nu trebuie privite ca o pedeapsa care sa nasca diferse forme de protest. Cei care din nefericire au pierdut deja pe cineva drag din cauza COVID 19, pot confirma cat pericol real si ce drama exista. Lupta trebuie dusa cu acest virus, nu intre cetateni si oamenii legii care, iata, sunt nevoiti sa aplice sanctiuni. Stand in casa aratam ca suntem responsabili si ca ne vrem binele, ca respectam munca titanica a medicilor”, a mai spus Mario Ovidiu Oprea.
Trei aparate cu flux automat functioneaza la Craiova
Acesta a relatat si ca la Craiova functioneaza trei aparate cu flux automat care pot determina in cateva ore un rezultat care arata daca o persoana are sau nu infectie cu SARS-COV-2. „La Spitalul de Boli Infectioase Craiova au ajuns alte doua astfel de aparate. Am inteles ca numarul testelor care s-ar putea face acum pe zi, la Craiova sare de 400 si ca acum se pot prelucra de 11 ori mai multe probe decat in urma cu o saptamana. La SJU Craiova, prin laboratorul de Genetica Medicala, exista de asemenea un aparat, o parte din echipamente sunt ale Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova si de asemenea au fost obtinute si sponsorizari”, a adaugat parlamentarul.
„Ceea ce fac azi medicii nostri in spitale este o minune”
Conform statisticilor, ultimele guvernari au distrus sistemul public de sanatate, generand atatea probleme, incat neincrederea in in sistemul public de sanatate a ajuns la cea mai mica cota din ultimii 30 de ani. Risipa, proiectele amanate sau ratate, dezinteresul fata de situatia angajatilor si calitatea actului medical amplifica acest moment de cumpana pe care Romania trebuie sa il traverseze cu bine. „Nu este un moment de plans pe umarul nimanui, dar nici de evitat adevarul. Ministerul Sanatatii trebuie sa suplineasca 30 de ani de ingropare a sistemului de sanatate si sa salveze o tara amenintata fix cu ce dispune. Este o munca dubla, aceea de a salva sistemul si a-l face salvator pentru romani. Cheltuielile pentru sanatate sunt cele mai scazute din UE pe cap de locuitor, adica Romania cheltuia mai putin pe sanatate decat orice alta tara din UE.
Emigrarea personalului medical in cautarea unor perspective mai bune de cariera si remuneratie in strainatate a contribuit la crearea unui deficit intern de profesionisti in domeniul sanatatii, cu consecinte negative. Ceea ce fac azi medicii nostri in spitale este o minune”, a precizat senatorul liberal, citand date din raportul „Romania, profilul de tara din 2019 in ceea ce priveste sanatatea”, cu date culese de Eurostat si OCDE.
Tot acest document oficial arata ca ratele mortalitatii evitabile prin preventie si ale mortalitatii prin cauze tratabile sunt printre cele mai ridicate din UE. In general, numarul redus de persoane care contribuie la asigurarile sociale de sanatate are drept rezultat o subfinantare cronica a sistemului de sanatate. „Timp de 30 de ani nu a existat o evaluare sistematica a performantei, iar transparenta, in general, a lipsit.
O crestere salariala a medicilor nu a redresat un sistem plapand si sunt convins ca dupa ce vom scapa de acest virus, vom pune pe picioare o strategie pentru ca Romania sa fie pregatita si sa faca fata pe viitor oricarei situatii”, a conchis Mario Ovidiu Oprea.
Views: 0