MASURI DRASTICE luate de autoritatile romane DE ASTAZI. Interdictii in ROMANIA ! Cine sunt vizati…

0
218

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat masuri drastice care se impun DE ASTAZI in Romania, data fiind cresterea numarului de cazuri de infectie. 15 persoane sunt in carantina si 12.734 de persoane in autoizolare la domiciliu. 4 romani s-au vindecat.

„Continuam si insistam pe recomandarea ca cetatenii romani sa evite calatoria in zonele afectate. Cei aflati in zonele afectate sa evite calatoria catre Romania. Recomandam evitarea si limitarea deplasarilor din zonele afectate catre tara”, a afirmat Arafat intr-o conferinta de presa la sediul MAI.

Pana pe 31 martie (si posibil si dupa aceasta data daca situatia se prelungeste), in Romania sunt impuse cateva interdictii/restrictii:

– In scolile unde apare un caz de coronavirus se suspenda cursurile pentru 14 zile!

Nu se va mai organiza nicio adunare care sa presupuna un grup de peste 1.000 de oameni,” a anuntat Raed Arafat. Nici concertele sau meciurile de fotbal care au peste 1.000 de spectatori, nu vor avea loc! „La concerte pot fi vandute mai putine bilete. (…) La acest moment nu sunt luate in considerare malluri, teatre, etc.”, a punctat seful DSU.

Secretarul de stat Horatiu Moldovan a completat, la randul lui, ca adunarile cu sub 1.000 de persoane vor fi judecate in functie de varsta pacientilor, tipul de eveniment organizat, participantii si zona unde ar urma sa se adune ei, „durata si modul calatoriei prin care participantii ajung la acest eveniment, de unde vin si pe ce cale”. In functie de scorul obtinut, vor fi catalogate drept risc scazut, moderat si ridicat.

Cat priveste persoanele deja infectate cu coronavirus, „cei mai multi nu prezinta simptome si au o stare generala buna. (…) Patru persoane care au fost externate (din 13 infectate si confirmate oficial, n.r.). (…) Toti pacientii se afla in stare buna. Nu avem pacienti in stare critica”, a spus Moldovan.

– Raed Arafat a anuntat si ca se sisteaza stagiile practice in spitale ale studentilor de la Facultatile de Medicina si Farmacie si vizitele apartinatorilor persoanelor internate. Se excepteaza studentii care participa ca voluntari in unitatile sanitare respective. „Multe spitale au amfiteatre in ele si studentii vin in numar mare zilnic la cursuri (…) au contact cu cadrele medicale si pacientii. (…) Este o masura de protectie a spitalului si a personalului medical”, a justificat

– De asemenea, cetatenii romani care au certificate ca au stat in carantina peste hotare, nu sunt obligati din nou sa intre in carantina in Romania. Dar trebuie sa prezinte certificatele care le valideaza starea de sanatate. „De exemplu cei care au fost in Japonia, daca au petrecut 14 zile in afara vasului Diamond Princess in carantina si daca au certificate care sa ateste asta, nu mai stau in Romania in carantina!” a punctat Raed Arafat.

– Totodata, nu se emit certificate de constatare privind infectia cu coronavirus. „Au fost persoane care au venit la unitati medicale si au cerut certificate ca nu sunt bolnavi. Nu se emit astfel de certificate la cerere care sa spuna ca nu esti bolnav”, a spus Raed Arafat.

Ai intrat in izolare, stai obligatoriu 14 zile!
– Persoanele izolate care doresc sa plece in strainatate, au interzis sa calatoreasca! Practic, li se interzice iesirea din izolare. Li se pot elibera adeverinte care sa ateste izolarea la domiciliu. Dar, „daca ai intrat in izolare 14 zile, stai in izolare. Nu cumperi bilete dupa 3-4 zile si sa mergi cu transportul in comun si diferite mijloace de transpot sa plece la aeroport si dupa asta sa puna in pericol alte persoane care pleaca in alte tari”, a punctat Raed Arafat.

– Decontarea cheltuielilor de carantina va fi reglementata printr-o hotarare de Guvern in care vor fi incluse si persoanele autoizolate, doar anumite cazuri, care nu pot sa se sustina si „carora trebuie sa li se asigure masa si sprijinul in timpul autoizolarii”, a aratat seful DSU.

– Declararea de alte zone reale decat cele de unde vin „poate intra sub incidenta legii penale ca declaratie falsa. Au fost luate masuri serioase in cazul celor care au incalcarea izolarea si s-au dat amenzi de pana la 20.000 (…) se poate ajunge la aplicarea unei masuri de privare a libertatii”, a anuntat Raed Arafat.

„La 31 martie daca vedem ca situatia este controlata este posibil sa sistam aceste masuri, daca nu vor fi prelungite pentru inca o perioada”, a aratat Raed Arafat.

In functie de evolutia epidemiei de coronavirus in Romania, este posibil sa fie luate masuri si mai drastice. „Recoamnd romanilor sa nu calatoreasca, mai ales in zonele afectate. (…) Este o situatie temporara si necesita implicarea noastra a tuturor, la toate nivelurile. (…) Niciodata nu s-au mai luat astfel de masuri”, a explicat Raed Arafat.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.