Medicamentele pe baza de ranitidina, interzise in farmaciile din Romania

0
45

Agentia Nationala a Medicamentului a anuntat blocarea vanzarii in farmacii a medicamentelor pe baza de ranitidina. Decizia a fost luata la nivel European.

Grupul european pentru Calitatea Medicamentului a semnalat existenta unor impuritati in compozitia ranitidinei, care pot creste riscul de cancer pentru oameni. Impuritatea cancerigena se numeste N-nitrozodimetilamina (NDMA).

In urma acestei descoperiri, vanzarea de medicamente care contin ranitidina a fost blocata, in toate statele membre ale Uniunii Europene. Agentia Nationala a Medicamentului a implementat aceasta masura preventiva si in Romania.

Pana cand Comisia Europeana nu va lua o decizie definitiva in cazul medicamentele care contin ranitidina vanzarile vor ramane blocate si in Romania. Sunt vizate atat medicamentele care se administreaza pe cale orala, cat si cele injectabile.

„Ca urmare a suspendarii de catre Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului (EDQM) a Certificatelor de conformitate cu Farmacopeea Europeana (CEP) pentru substanta activa Clorhidrat de ranitidina, din cauza detectarii prezentei de impuritati nitrozaminice (NDMA), Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca masura de precautie, blocarea la vanzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe baza de ranitidina, atat a formelor farmaceutice cu administrare orala, cat si a solutiei injectabile, pana la emiterea de catre Comisia Europeana a unei decizii referitoare la medicamentele care contin ranitidina, afectate de aceasta neconformitate de calitate”, mentioneaza reprezentantii ANMDMR.

Citeste si :  Primaria Carpen scoate la licitatie in Cleanov un spatiu ocupat deja !

Pacientii care foloseau aceste medicamente pana in prezent vor fi nevoiti sa caute un tratament alternativ, fiind sfatuiti sa ceara sfatul unui medic in acest demers.

Medicamentele pe baza de ranitidina sunt folosite pentru tratarea afectiunilor gastrice deoarece reduc cantitatea de acid din stomac. Acest lucru permite ca stomacul si duodenul sa se vindece mai repede. Ranitidina se foloseste in tratarea ulcerului gastric sau duodenal, a indigestiei, dispepsie sau arsurilor la stomac.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.