S-au împlinit 164 de ani de la Mica Unire, iar politicienii au transmis mai multe mesaje cu cu ocazia sărbătoririi zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române.
Ziua Unirii Principatelor Române a fost un eveniment major din istoria ţării noastre, reprezentând primul pas făcut spre înfăptuirea statului naţional unitar român. La 24 ianuarie/5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5/17 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor.
”În urmă cu 164 de ani, aspiraţiile românilor de a trăi în acelaşi stat şi sub un singur drapel erau cu un pas mai aproape de realitate, prin Unirea celor două Principate, Moldova şi Ţara Românească.
Dorinţa puternică de unire a românilor, manifestată în mod limpede şi răspicat în cadrul Revoluţiei paşoptiste, nu a rămas un simplu ideal, ci a devenit realitate prin efortul neostenit şi dedicarea elitelor vremii de a găsi soluţiile politice potrivite. Marcarea acestei sărbători la Mormântul Ostaşului Necunoscut reprezintă o aducere-aminte a jertfelor pe care înaintaşii noştri le-au făcut pentru independenţă, unitate şi suveranitate. Istoria ţării noastre s-a construit prin angajamentul şi sacrificiile unor întregi generaţii, cărora le datorăm preţuirea noastră, pentru că au luptat şi au înfruntat cu demnitate şi curaj riscuri şi provocări în vremuri extrem de tulburi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
„Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinţei românilor, care a deschis calea emancipării şi modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile şi investiţii ce au consolidat apropierea culturală, politică şi economică a celor două principate române. Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voinţă în jurul valorilor şi obiectivelor comune. Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 şi eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor”, se arată în mesajul premierului Nicolae Ciucă..
„La mulți ani, România!
Astăzi sărbătorim primul pas important făcut pentru înfăptuirea statului național unitar român, Unirea Principatelor, acum 164 de ani. O viziune reformatoare, un act istoric de care suntem mândri până în zilele noastre, când amintim importanța zilei de 24 ianuarie 1859.
“Mica Unire” nu este doar o lecție de istorie, ci și una de unitate, de dorință de a progresa în plan administrativ, economic și social. Dezideratul de atunci a fost reușita unei elite politice care trebuie să inspire și în prezent, prin efort și ambiție de modernizare.”, a declarat Deputat Ștefan Stoica, președinte PNL Dolj.
„În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 –numita „Mica Unire”, act istoric realizat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un demers de voinţă politică și socială al celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă, dar extrem de importantă, în crearea statului unitar român modern.
La mulţi ani, Romania şi românilor de pretutindeni uniţi prin sânge, cuget și simțiri ! 🇷🇴🇷🇴🇷🇴”, a declarat Deputatul Daniel Gheba.
„Mica Unire a fost marele pas catre Romania moderna. Noi suntem azi pentru ca inaintasii nostri au crezut intr-o Romanie moderna si puternica.
”𝙋𝙧𝙞𝙣 𝙞̂𝙣𝙖̆𝙡𝙩̧𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙏𝙖 𝙥𝙚 𝙏𝙧𝙤𝙣𝙪𝙡 𝙡𝙪𝙞 𝙎̧𝙩𝙚𝙛𝙖𝙣 𝙘𝙚𝙡 𝙈𝙖𝙧𝙚 𝙨-𝙖 𝙧𝙚𝙞̂𝙣𝙖̆𝙡𝙩̧𝙖𝙩 𝙞̂𝙣𝙨𝙖̆𝙨̧𝙞 𝙣𝙖𝙩̧𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚𝙖 𝙧𝙤𝙢𝙖̂𝙣𝙖̆” – spunea in discursul sau, rostit la Iaşi, în Adunarea Electivă cu prilejul alegerii colonelului Alexandru Cuza ca domnitor al Moldovei în data de 5 ianuarie 1859, deputatul Mihail Kogălniceanu.
”𝙎𝙖̆ 𝙩𝙧𝙖̆𝙞𝙖𝙨𝙘𝙖̆ 𝙍𝙤𝙢𝙖̂𝙣𝙞𝙖!” – cum spunea Alexandru Ioan Cuza.”, a declarat Eurodeputatul Claudiu Manda, Presedintele PSD Dolj.