Cu ocazia Zilei Europene a Avocatului, joi, 25 octombrie, Baroul Dolj a organizat o Masa rotunda pornind de la tema stabilita in acest an de Consiliul Barourilor Europene, „De ce sunt importanti avocatii? Apararea aparatorilor Drepturilor Omului si ai Statului de Drept”. Evenimentul a fost dedicat av. Adi-Remus Ciuca, membru al Baroului Dolj, in scopul apararii reputatiei profesionale a acestuia.
Cu acest prilej, av. Lucian Sauleanu, Decanul Baroului Dolj, a transmis urmatorul mesaj:
„Consiliul Baroului Dolj, in unanimitate, a hotarat ca astazi, de Ziua Europeana a Avocatului, sa traga un semnal de alarma cu privire la modul in care anumiti procurori trateaza avocatii. Acesta este un moment de solidaritate profesionala al avocatilor din Dolj in jurul si pentru colegul nostru avocat, Adi-Remus Ciuca, cu scopul apararii reputatiei profesionale a acestuia. Atingerea reputatiei poate afecta iremediabil eforturile investite de-a lungul unei intregi cariere. Cum subiectul Zilei Europene a Avocatului este exact „De ce sunt importanti avocatii si apararea aparatorilor statului de drept”, am considerat oportuna chiar mediatizarea acestui caz, tocmai pentru a sublinia ca avocatii trebuie sa fie independenti fata de orice influenta politica, judiciara si guvernamentala. Cu toate acestea, in ultimul timp, profesionistii dreptului sunt din ce in ce mai des subiectul amenintarilor, supravegherii, hartuirii si chiar al crimelor.
Apreciem ca masurile propuse de DIICOT Craiova nu au fost unele rezonabile si au avut un efect negativ prin afectarea imaginii publice si profesionale a avocatului Adi-Remus Ciuca, dar si a avocatilor in general. Instantele au apreciat, in aceasta cauza, ca nu exista probe din care sa rezulte presupunerea rezonabila ca Adi-Remus Ciuca ar fi savarsit infractiunile pentru care s-a pus in miscare actiunea penala, iar activitatea acestuia s-a circumscris atributiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat. In aceste conditii, am constatat, urmare a informatiilor comunicate de colegii avocati, ca doamna procuror Augustina Cioplea, de la DIICOT Craiova, a avut o atitudine nejustificata de forta.
De altfel, situatia nu este singulara. Parchetele nu colaboreaza institutional cu Baroul, Decanul nu are niciun fel de comunicare cu reprezentantii Parchetelor in sprijinirea activitatii avocatilor, iar anumiti procurori au atitudine de superioritate, defaimare si chiar jignitoare la adresa avocatilor.
Eu, ca Decan, nu pot accepta o astfel de situatie, motiv pentru care solicit in mod oficial procurorilor sa manifeste prudenta si rezerve in cauzele in care sunt cercetati avocatii pentru a respecta, in felul acesta, rolul si importanta avocatului in societate, dar si a Baroului ca organizatie.
Este si un moment in care avocatii trebuie sa inteleaga ca solidaritatea este singura arma impotriva abuzurilor. Precizez ca Baroul Cluj si-a exprimat deja solidaritatea cu actiunile noastre,” a transmis Decanul Baroului Dolj.
La randul sau, Vicepresedintele UNBR, av. Ion Turculeanu, a transmis un mesaj legat de acest subiect:
„Tema din acest an nu este aleasa intamplator, importanta Apararii si apararea aparatorilor sunt o problema care priveste intreaga Uniune Europeana. De exemplu, in luna noiembrie, Asociatia Avocatilor din Berlin organizeaza Conferinta Anuala pe marginea aceluiasi subiect, lansand intrebarea „Mai sunt avocatii importanti astazi in lume?”
Apararea si apararea Apararii pot fi, insa, realizate numai in conditiile in care avocatii sunt independenti si nu sunt supusi presiunilor, amenintarilor si abuzurilor de orice fel. Or, ceea ce i s-a intamplat colegului nostru avocat demonstreaza ca, in acest moment, in Romania, aceste deziderate ale apararii sunt departe de a fi indeplinite.
Nu este primul si nici singurul caz, dar speram sa fie ultimul in care sicanele, tracasarile, amenintarile la adresa avocatilor sa faca parte din strategia institutiilor publice de forta pentru a transforma Apararea dintr-una reala si efectiva intr-una aparenta si timorata.
Dragos Nicu, Prodecanul Baroul Dolj, a adaugat: „ In tarile cu traditie a democratiei si libertatii, asa numitele ”tari civilizate”, spre care privim cu admiratie si al caror exemplu ne-am dori sa il putem urma, exista si o traditie a justitiei, iar avocatii sunt vazuti ca parte esentiala a procesului de justitie. Avocatii sunt importanti fiindca ei fac parte dintre aparatorii din prima linie ai drepturilor si libertatilor fundamentale si ai statului de drept. Intrebarea disimulata in titlul temei din acest an este alta: impotriva cui trebuie aparati avocatii? Avocatii stiu ca o amenintare vine chiar din interiorul profesiei: inertia organelor de conducere, incapabile sa reformeze o profesie caracterizata de dinamism si evolutie permanenta. Dar aceasta poate fi rezolvata tot in interiorul profesiei, de catre avocati. Exista insa si o amenintare din exterior, abuzurile la adresa avocatilor, tot mai des semnalate de colegi, indeosebi de catre cei care isi desfasoara activitatea in ramura penala a dreptului.
Este o realitate care ar trebui sa ne cutremure pe toti: chiar si avocatii, al caror rol esential intr-o societate democratica si intr-un stat de drept este unanim recunoscut, sunt victimele abuzului, cu efecte directe asupra drepturilor cetatenilor.
Unei astfel de injustitii i-a cazut victima avocatul din Baroul Dolj Adi Remus Ciuca. Un avocat de perspectiva, tatal unei fetite de doi ani: a fost retinut 24 de ore de catre procurorul DIICOT, incatusat, dus la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare pentru 30 de zile, defaimat in presa.
Propunerea a fost respinsa de catre judecator dupa un adevarat circ, in care DIICOT a recuzat judecatorul, iar cererea de recuzare a fost respinsa. Solutia Curtii de Apel Craiova a fost mentinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instantele au retinut ca activitatea acestuia s-a circumscris atributiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat! Adica avocatul Ciuca a stat 24 de ore in arest, a fost denigrat in presa, a suferit o lovitura de imagine teribila, i-a fost calcata in picioare demnitatea.
Pentru ce? Pentru ca si-a exercitat profesia!
Imi revine in minte intrebarea poetului satiric Juvenal, de acum doua mii de ani: ”quis custodiet Ipsos custodiet?” Cine ii controleaza pe cei care ne controleaza? E o intrebare la care trebuie sa reflectati cu totii. Nu avem voie sa ne intoarcem in anii 50. Suntem in 2018, in Uniunea Europeana, la aproape trei decenii de la acel slogan pe care nu trebuie sa il uitam: ”Vom muri si vom fi liberi!” Este de datoria noastra sa reactionam prompt si vehement la asemenea abuzuri. Si asta vom face de fiecare data.”
Avocatii care l-au asistat juridic pe Adi-Remus Ciuca au vorbit despre abuzul la care a fost supus acesta: „Masura luata impotriva lui Adi-Remus Ciuca este un atac la profesia de avocat”, a afirmat av. Victor Dumitrica, in timp ce av. Laurentiu Stanca a tinut sa precizeze ca „aceasta masura nu este doar disproportionata, ci abuziva.”
Av. Adi-Remus Ciuca a declarat: „Inca sunt afectat de ceea ce mi s-a intamplat, familia mea este demoralizata. Cum credeti ca este ca 24 de ore sa stai in arest, sa fii tarat prin presa, imaginea construita in atatia ani, pornind de jos, sa iti fie patata? De cincisprezece zile nu am mai fost contactat de niciun client, cu exceptia unui mesaj pe telefon in care unul dintre acestia ma intreba <Si acum eu ce fac, raman si cu banii dati, si fara avocat?> Ma intrebati de ce am ajuns aici. Am ajuns aici, poate, pentru ca am indraznit sa fac tot ceea ce trebuie pentru clientii mei, pentru ca m-am dedicat profesiei si nu am acceptat sa stau ca un ficus in biroul procurorului, pentru ca nu am considerat normal ca
atunci cand deschizi gura sa ti se spuna sa taci, pentru ca nu am acceptat ca un client sa fie audiat in timp ce i se tipa in fata si se bate cu pumnii in masa. Nu am facut decat sa apar interesele clientilor mei respectand atributiile ce privesc exercitarea profesiei. In toti acesti ani, nu am avut nicio sesizare din partea clientilor mei catre Barou. Nu am avut nicio disputa cu vreun alt procuror DIICOT. A fost un soc pentru toata lumea ce s-a intamplat. Am fost luat cu mandat de aducere din fata biroului de catre politistii din cadrul BCCO, o masura extrema. Puteam fi solicitat si m-as fi prezentat. Daca as fi avut, intr-adevar, probleme, astazi nu m-as mai fi aflat in fata dumneavoastra, pentru ca mi-as fi recunoscut fapta.”
Views: 0