Mesajul lui Iohannis, transmis astazi, de Ziua Educatiei

0
132

Mesajul lui Iohannis, transmis astazi, de Ziua Educatiei 1Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis azi, un mesaj, in cadrul evenimentului „Contributia educatiei la dezvoltarea Romaniei moderne”, organizat de catre Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei. Mesajul a fost prezentat de catre doamna Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educatie si Cercetare.

„In anul Centenarului, ii celebram pe toti cei care au contribuit nu doar la realizarea Marii Uniri, ci si la consolidarea statului national unitar prin sustinerea vietii civice, sociale si economice. Dascalii au fost, fara indoiala, unii dintre cei mai importanti actori in procesul de consolidare a Unirii. Rolul educatiei a fost inteles de catre decidentii din acea perioada, marturie stand demersurile autoritatilor din 1918-1919 de a organiza cat mai rapid invatamantul public in limba romana in teritoriile unite.

Citeste si :  Mesaj de ultima ora a Presedintelui Klaus Iohannis !

Chiar inainte de 1918, dascalii s-au aflat in fruntea actiunilor de pastrare a identitatii nationale a romanilor din afara granitelor, desfasurand procesul educational in conditii adesea dificile. Multi dintre marii carturari romani ai ultimelor secole au depus eforturi deosebite pentru fondarea de scoli, educarea tinerilor romani si dezvoltarea unei dimensiuni nationale a invatamantului. Toate acestea au ajutat la consolidarea Marii Uniri prin inradacinarea unui sentiment national romanesc, indiferent de realitatile temporare ale frontierelor politice.

Doresc sa felicit Federatia Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret» pentru organizarea evenimentului de astazi, dar si pentru implicarea constanta in proiectul national «Romania educata». Sper ca, pe viitor, implicarea dumneavoastra sa duca la o mai buna intelegere si apreciere a rolului dascalilor in construirea Romaniei moderne.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, trebuie sa evocam importanta invatamantului in dezvoltarea sociala si economica a tarii noastre. O Romanie puternica are nevoie de cetateni educati si pregatiti pentru a infrunta provocarile unei lumi aflate intr-o continua schimbare. Sistemul educational trebuie sa ofere tinerilor competentele necesare pe piata muncii, inclusiv in ceea ce priveste adaptarea la provocarile unei societati digitalizate. Traim intr-o perioada in care Internetul poate transforma zvonurile in stiri si poate contrapune realitatii informatii false. Acest real pericol la adresa democratiei poate fi combatut doar printr-o baza educationala solida, care sa stimuleze spiritul critic si gandirea autonoma.

Citeste si :  JCI Cycling Day se intoarce!

De aceea, cred ca o educatie moderna are nevoie de cadre didactice de elita, bine pregatite, dar si motivate. Imi doresc ca, pe masura ce construim o «Romanie educata», asezata pe valori si adaptata la realitatile lumii moderne, rolul profesorului in societate sa fie recunoscut si apreciat, in concordanta cu puterea sa transformatoare.

La multi ani tuturor celor care isi dedica viata educatiei!”

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.