
Romania e afectata de un nou val de praf saharian, concentratia maxima a particulelor de praf si nisip provenit din Africa urmand sa se resimta inclusiv in cursul zilei de marti.
Agentia Nationala de Meteorologie din Ungaria a avertizat ca, incepand de duminica seara, norul de praf saharian se afla deasupra Ungariei, iar de luni, 16 aprilie, deasupra partii de Vest a Romaniei.
In cursul zilei de marti, concentratia particulelor de praf si nisip saharian va creste in aer, urmand ca miercuri sa se retraga, odata cu intrarea unui front de aer rece care va curata atmosfera.
Concentratia maxima a particulelor de praf si nisip provenite din Sahara, fiind resimtite in zilele de luni si marti, urmand ca miercuri sa se retraga odata cu intrarea unui front de aer mai rece care va curata atmosfera. Masinile, geamurile si acoperisurile caselor au fost acoperite de particule rosiatice, iar alergicii la praf si polen ar putea avea de suferit. Statiile de monitorizare ale calitatii aerului la nivelul judetului Caras-Severin au inregistrat valori semnificative ale indicatorului pulberi in suspensie, dar fara a depasi limita admisa de legislatia in vigoare.” , a declarat Mirela Ianosi, consilier superior la Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin.
„Agentia Nationala de Meteorologie din Ungaria a avertizat ca incepand de duminica seara, norul de praf saharian se afla deasupra tarii, el ajungand si in zona de Vest a Romaniei. Concentratia maxima a particulelor de praf si nisip provenite din Sahara, fiind resimtite in zilele de luni si marti, urmand ca miercuri sa se retraga odata cu intrarea unui front de aer mai rece care va curata atmosfera. Masinile, geamurile si acoperisurile caselor au fost acoperite de particule rosiatice, iar alergicii la praf si polen ar putea avea de suferit. Statiile de monitorizare ale calitatii aerului la nivelul judetului Caras-Severin au inregistrat valori semnificative ale indicatorului pulberi in suspensie, dar fara a depasi limita admisa de legislatia in vigoare.” , a declarat Mirela Ianosi, consilier superior la Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin.
Reprezentantii Agentiei pentru Protectie a Mediului la nivel national sustin ca nu a existat o avertizare europeana despre acest fenomen, iar in prezent calitatea aerului se situeaza in parametri normali.
In ultima vreme, astfel de episoade sunt tot mai dese – sustin meteorologii. Desi nu e periculos, aerul incarcat cu particule sahariene poate agrava alergiile sau afectiunile respiratorii existente, sunt de parere medicii.
Views: 0