Mica Unire sărbătorită și la Craiova

0
215

În urmă cu 164 de ani, românii de pe ambele maluri ale Milcovului sărbătoreau unirea celor două Principate româneşti – Moldova şi Ţara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor. Anterior, pe 5 ianuarie, acesta fusese ales în Moldova, iar, pe 24 ianuarie, în Ţara Românească. A fost un strălucit moment al clasei politice din acele vremuri, care a ştiut să profite de conjunctura politică internaţională şi a desăvârşit Mica Unire. Craiova nu a lipsit din acele clipe, Theodor Aman realizând celebrul tablou – “Hora Unirii la Craiova”. Astăzi, câteva sute de craioveni au înfruntat frigul şi au celebrat cum se cuvine evenimentele de acum 164 de ani.

Ceremonialul a debutat cu prezentarea onorului de către Garda Militară a Garnizoanei Craiova prefectului judeţului Dolj şi comandantului Garnizoanei Craiova. Apoi, s-a intonat Imnul Naţional al României, după care a urmat serviciul religios.

A venit rândul alocuţiunilor. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, care a prezentat mesajul premierului României, Nicolae Ionel Ciucă. Mesajul Primăriei Craiova şi al Consiliului Local Municipal a fost rostit de viceprimarul Aurelia Filip.

Întreaga manifestare s-a încheiat cu o Hora Unirii, în care s-au prins sutele de craioveni, care , apoi, au asistat la spectacolul susţinut de Ansamblul Folcloric “Maria Tănase”.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.