Mica Unire sarbatorita si la Craiova

0
1071
Mica Unire sarbatorita si la Craiova 1
Mica Unire sarbatorita si la Craiova

158 de ani de la Unirea Principatelor Române. La 24 ianuarie 1859, mii de craioveni ieșeau în stradă pentru a se bucura de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Ţării Româneşti sarbatorind astfel Mica Unire !
Evenimentul a început la ora 10.00, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi prefectul de Dolj, Sorin Răducan au ţinut câte un discurs legat de Unirea Principatelor Române. De asemenea, trei preoţi au oficiat slujba religioasă, apoi au fost depuse jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

A urmat defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare, iar ceremonia s-a încheiat cu hora unirii şi cu un program artistic de muzică patriotică şi populară.

Mica Unire sarbatorita si la Craiova 2

Mica Unire sarbatorita si la Craiova 3
Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei a declarat : „Momentul istoric pe care îl sărbătorim astăzi are o semnificație specială pentru Craiova. Dintre toți românii care au crezut, în urmă cu 158 de ani, în puterea lor de a-și decide singuri soarta, doar locuitorii Craiovei au rămas în posteritate. Ei sunt cei cărora marele pictor Theodor Aman le imortaliza, în 1857, voința și entuziasmul de a fi uniți, în celebrul său tablou Hora Unirii la Craiova, când, la București, se vota în unanimitate unirea Țării Românești cu Moldova. Câteva luni mai târziu, tot aici, în Cetatea Băniei, într-o zi de 24 ianuarie a anului 1859, mii de craioveni au ieșit din nou în stradă, pentru a se bucura de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Ţării Româneşti. Astăzi, la 158 de ani de la marele act istoric, spiritul Unirii este încă viu. Acum, ca și atunci, craiovenii sunt mândri de apartenența națională, știu să-și exprime crezul și dovedesc în fiecare zi că sunt conectați la noile provocări și tendințe ale Uniunii Europene, din care cu toții facem parte. Iar una dintre marile provocări pentru o națiune este să demonstreze că își construiește prezentul și viitorul, inspirându-se din faptele de glorie ale trecutului său. Aceasta trebuie să fie și menirea festivității noastre din această zi de 24 ianuarie: să nu uităm că forța noastră, a tuturor, depinde în totalitate de unirea speranțelor și energiilor fiecăruia dintre noi. La mulți ani, craioveni! La mulți ani, români!”

Mica Unire sarbatorita si la Craiova 4

La acest eveniment am participat si noi cei de la Jurnal de Craiova care am fost alaturi de cei care ne citesc si care ne urmaresc pe Facebook iar acum va aducem si pe website intreaga filmare.

Dupa Hora Unirii a urmat un program de muzica patriotica si populara alaturi de Ansamblul Maria Tanase au cantat Ciri Mayer , Marius Magureanu si Liviu Dica au incatat participantii la Mica Unire .

Mica Unire sarbatorita si la Craiova 5 Mica Unire sarbatorita si la Craiova 6 Mica Unire sarbatorita si la Craiova 7

La ceremonie au participat si o parte din partidele politice iar noi va aducem cateva fotografii din partea celor de la PNL Dolj si PSD Dolj !

Mica Unire sarbatorita si la Craiova 8 Mica Unire sarbatorita si la Craiova 9

Mica Unire sarbatorita si la Craiova 10

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.