Mihai Fifor, iesire nervoasa pe tema finantarii MApN!

0
403
Mihai Fifor, iesire nervoasa pe tema finantarii MApN!
Mihai Fifor, iesire nervoasa pe tema finantarii MApN!

Afirmatii facute din ignoranta – asa catalogheaza fostul ministru al Apararii, Mihai Fifor, criticile opozitiei privind bugetul MApN. Fifor scrie, pe Facebook, ca an de an, afirmatiile opozitiei sunt demontate de realitate.

“La inceputul fiecarui an, cei de la PNL spun ca bugetul propus de MApN este nerealist si ca nu se pot realiza veniturile, dar, de fiecare data, la final, vedem ca ceea ce s-a propus este realizat si chiar depasit.

Ca sa nu isi iasa din mana cumva, cei de la PNL spun acum ca Guvernul nu va putea asigura alocarea de 2% din PIB pentru Aparare, intrucat veniturile proprii ale MApN pentru 2019 ar fi exagerate.

PNL-ul, asa cum ne-a obisnuit deja, traieste in alta realitate, motiv pentru care nu reuseste sa vada ca intram deja in al treilea an consecutiv in care Guvernul isi respecta angajamentul fata de NATO si asigura 2% pentru Aparare.

Si mai uita ca banii alocati pe acest criteriu in anii precedenti au fost folositi, printre altele, si pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare, care avea nevoie urgenta de sprijin.

Explicatia cresterii nivelului veniturilor proprii ale ministerului de la 100 de milioane de euro in 2018, la aproximativ 500 de milioane de euro in 2019 nu tine de vreun “wishful thinking” si nici nu-si propune, asa cum opina, halucinant si profund ofensator, o doamna senator liberal, vicepresedinte fara voie al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, “transformarea Armatei Romaniei intr-un SRL” orientat spre profit si indepartata de la misiunile sale constitutionale.

Incerc sa pun afirmatiile acestea total deplasate doar pe seama faptului ca distinsa mea colega de la PNL inca nu a reusit sa inteleaga cu ce se ocupa Comisia in care a nimerit pur intamplator, motiv pentru care nu mizez pe intelegerea documentelor specifice bugetelor institutiilor de forta. Ignoranta nu e un mare pacat si nici o mare rusine. Daca e recunoscuta, desigur.

Iata de ce, o sa incerc sa ii explic combativei doamne senator cum e cu bugetul Ministerului Apararii Nationale, pe care domnia sa il confunda cu SRL-urile la care a lucrat.

Asadar, totalul veniturilor proprii prevazute in bugetul MApN pentru 2019 este, asa cum se poate vedea in proiectul de buget, de 2,551 miliarde lei, adica de aproximativ 500 de milioane de euro.

Ce nu a inteles doamna senator este cum sunt distribuite aceste venituri.

Dintre cele 2,551 miliarde in discutie, doar 556,4 milioane de lei reprezinta veniturile pe care le va realiza direct ministerul, din: concesiuni si inchirieri – circa 12 mil lei, taxe si alte venituri in invatamant – circa 0,22 mil lei, venituri din prestari servicii – circa 29,8 mil lei, venituri din cercetare – circa 19,5 mil lei, valorificarea unor bunuri ale institutiilor publice – circa 261,3 mil lei (acestea sunt realizate prin valorificarea de echipamente si materiale, inclusiv munitii atipice si excedentare, venituri realizate in anii anteriori si reportate in 2019 – circa 231,8 mil lei si, in sfarsit, alte venituri – circa 1,78 mil lei.

La aceste venituri se adauga: subventiile de la bugetul de stat – in valoare de circa 814 mil lei; subventiile de la alte administratii – in valoare de circa 207 mil lei; venituri din contractele incheiate cu casele de asigurari sociale de sanatate – in valoare de circa 480 mil lei; venituri realizate de spitalele militare in anii anteriori si reportate in 2019 – in valoare de circa 352 mil lei; alte venituri specifice unitatilor spitalicesti militare si de invatamant superior militar – in valoare de circa 142 mil lei.

Ca atare, ponderea veniturilor realizate efectiv prin eforturile MApN este destul de mica (aproximativ 500 de milioane de lei, din cei 2.5 miliarde) si lesne realizabila – a se vedea inca o data sursele acestor venituri.

Cea mai mare parte a veniturilor care sunt cuprinse in capitolul bugetar “venituri proprii” este asigurata, asadar, de subventiile de la bugetul de stat si de la alte institutii publice. Stiu, este o “tehnicalitate”, dar, dupa cum stim, detaliile sunt cele care fac diferenta.

Si, dupa ce procesati cele prezentate, intoarceti-va la dulcea ignoranta in care va aflati de cand lumea. Sunteti in siguranta. Cei din “SRL” au jurat sa va apere si pe dumneavoastra, asa lipsiti de discernamant si de respect cum sunteti”, scrie Mihai Fifor pe Facebook.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.