Primarii marilor orase, multi dintre ei PSD, anunta ca au decis convocarea Comitetului director al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) si ii invita la sedinta pe premierul Viorica Dancila si pe ministrul Finantelor,Eugen Teodorovici, pe tema proiectului de buget pe acest an, despre care edilii spun ca au aflat din presa si ca ar contine cifre ingrijoratoare. Primarii ii cer premierlui sa se intalneasca cu ei, “avand in vedere ca pana in prezent nu exista nicio informatie oficiala” privind fundamentarea bugetelor locale in cadrul Legii bugetului de stat si spun ca este prima data in istoria AMR cand cererile de dialog sunt refuzate de guvern.
Primarii de municipii anunta ca au inregistrat astazi, la Guvern si la Ministerul Finantelor, o solicitare prin care cer de urgenta o intalnire cu premierul Viorica Dancila si cu Eugen Teodorovici, pentru discutii privind Legea bugetului de stat pe anul 2019.
Asociatia Municipiilor din Romania ii invita pe Dancila si Teodorovici sa participe la reuniunea Comitetului Director al asociatiei care va avea loc marti, fiind convocat avand in vedere discutiile din spatiul public legate de prevederile Legii bugetului.
Ce spun primarii marilor orase in solicitarea adresata Guvernului:
“In semestrul II din anul 2018 , dar si in luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat in mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei solutii privind finantarea administratiei publice locale in anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar si promisiunilor anterioare ale Guvernului.
Este pentru prima oara in istoria AMR cand solicitarile noastre de dialog adresate Guvernului Romaniei, pe teme care privesc in mod direct functionarea administratiei publice locale sunt refuzate , astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun raspuns, de orice natura, de la echipa guvernamentala.
Ne aflam acum la sfarsitul lunii ianuarie 2019 fara sa avem in dezbatere publica un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, desi aflam din presa ca Guvernul va adopta acest proiect pana joi, 31 ianuarie.
Tot din surse neoficiale sunt si speculatiile referitoare la cotele din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei UAT, ce urmeaza sa fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 : 20% la bugetul local al judetului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit, fata de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.
Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate in presa, care nu corespund in niciun caz celor solicitate de reprezentantii APL, consideram, stimata doamna prim-ministru, ca structurile asociative ale administratiei publice locale ar trebui sa primeasca informatiile care privesc bugetele locale in urmatorii ani, direct de la sursa si ca, mai mult decat atat, acestea ar trebui sa fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci cand in discutie sunt finantele publice locale.
Avand in vedere ca pana in prezent nu exista nicio informatie oficiala privind fundamentarea bugetelor locale in cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicitam, doamna prim-ministru, organizarea unei intalniri cu dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmeaza a fi alocate UAT si a alocarilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunitatilor urbane in urmatorii ani. Astfel, va invitam sa va alaturati primarilor de municipii, marti, 29 ianuarie 2019, incepand cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR”.
Scrisoarea este semnata de 31 de primari, intre care Robert Sorin Negoita, primarul Sectorului 3, Ilie Gavril Bolojan, primarul din Oradea, Gheorghe Falca, primarul Aradului, Mihail Genoiu, primarul Craiovei, Dan Boboutanu, primarul Hunedoarei, Ovidiu Cretu, primarul Bistritei, Decebal Fagadau, Constantei.
Consilierul primului-ministru Darius Valcov a declarat duminica, la postul Antena 3, ca proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmand a fi prezentat de catre Guvern marti, 29 ianuarie, iar in 5 sau 6 februarie va putea incepe dezbaterea acestuia in Parlament.
“Este gata, va fi anuntat marti (…) Pe 5 sau 6 februarie va putea incepe si dezbaterea pe marginea acestuia, atunci cand Parlamentul se intoarce”, a afirmat Valcov.
Totodata, el a mentionat ca in cursul zilei de luni va avea loc probabil o ultima discutie a proiectului de buget in cadrul coalitiei de guvernare si cu UDMR.
De asemenea, Valcov a precizat ca premierul Viorica Dancila a participat la majoritatea intalnirilor de la Guvern privind proiectul de buget, iar din fotografia prezentata de liderul PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook ea a lipsit pentru ca acea intalnire a fost pentru a fi prezentate liderilor coalitiei datele proiectului de buget. “Doamna prim-ministru a participat la majoritatea intalnirilor, stia despre ce este vorba, a fost o prezentare pentru liderii coalitiei”, a precizat Darius Valcov.
Potrivit acestuia, proiectul de buget pentru 2019 va cuprinde “surprize foarte placute”, el referindu-se, in context, la o crestere de aproape jumatate a bugetului Educatiei fata de anul 2018, precum si de cresteri consistente ale bugetelor Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Pe de alta parte, consilierul premierului a tinut sa sublinieze ca Ordonanta de Urgenta 114/2018 de instituire a “taxei pe lacomie” nu va fi abrogata si nici nu va fi modificata la momentul adoptarii de catre Parlament.
Darius Valcov a mai afirmat ca Banca Nationala (BNR) este responsabila, conform legii, de fluctuatia monedei nationale si are datoria de a interveni pentru a tine cursul sub control. El si-a mai exprimat convingerea ca devalorizarea din ultimele saptamani a leului este o problema de scurta durata si ca se “va regla” in cursul acestui an.
Views: 0