Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu : Profesorii care au luat sub 5 la titularizare nu mai au dreptul sa predea

0
107

Profesorii care au primit sub nota 5 la proba scrisa de la titularizare nu vor mai fi primiti ca suplinitori. Este vorba de 4.000 de profesori in aceasta situatie. Decizia a fost luata de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a declarat ca prin astfel de masuri ar putea creste calitatea predarii in invatamantul preunivesitar, dupa model universitar. Ministrul Educatiei arata ca aceasta masura este prevazuta in metodologia privind organizarea examenului.

Ecaterina Andronescu a mai declarat ca nici cei 3.960 de profesori care s-au retras din examen nu vor mai fi primiti la catedra. Intrebata daca nu va crea haos in sistem prin aceasta masura, Andronescu a raspuns ca sunt suficienti profesori care sa predea de la toamna.

”In metodologie scrie ca cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intra in invatamant. Scrie in metodologie! In momentul in care eu vreau sa intru la titularizare ma duc sa incerc marea cu degetul? Adica intru in examen, constat ca nu stiu nimic si dau lucrarea si ma retrag. De ce sa fac eu discriminare intre cel care a dat lucrarea pentru ca nu a stiut subiectul si cel care a stat acolo si a luat 4.50. Si atunci trebuie sa aplicam aceeasi unitate de masura incepand din 9 septembrie”, a spus Ecaterina Andronescu. In total, aproximativ 8.000 de persoane se afla in situatia de a nu mai primi ore ca suplinitori.

”Daca Ministerul Educatiei nu este sustinut sa ridice putin stacheta, eu nu stiu daca mai e ceva de facut pentru scoala asta romaneasca. Nu se poate! 3.960 de candidati s-au retras din concurs. Adica ei sunt smecheri. Am vazut ca nu stiu subiectul, ma retrag din concurs ca ma duc suplinitor la toamna. Nu va suparati, dar nu se poate”, a spus Andronescu.

Intrebata daca prin aceasta masura nu vor exista destui profesori pentru sistemul de invatamant preuniversitar, Andronescu a spus ca sunt suficienti profesori pentru anul scolar urmator. ”Nu mai este cazul acesta, pentru ca a scazut numarul de elevi atat de mult incat nu ne mai punem problema ca ramanem fara profesori. Acum exista chiar o presiune pentru intrarea in sistem si atunci avem si noi sansa sa facem o selectie la intrare foarte buna”, a spus ministrul Educatiei.

Citeste si :  Bomba explodeaza la Romania TV ! Iordache, S.Nicolae, Bacalbasa, toata gasca prezenta de Revelion !

Rezultatele de la Titularizare 2019 arata ca mai putin de jumatate dintre profesorii care au dat examenul de titularizare au obtinut note de peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioada nedeterminata. Datele de la Ministerul Educatiei arata ca, inainte de contestatii, rata notelor peste 7 obtinute de candidatii care au participat la proba scrisa este de 46,86%, mai mare decat in 2018 cand a fost 47,40%, respectiv 45,73% in 2017. 92 de candidati (0,47%) au obtinut nota 10, iar 9.072 de candidati (46,39%) au obtinut note intre 7 si 9,99. 19,10% dintre candidati au luat note mai mici de 5. Aceleasi date arata ca 4.000 de profesori au luat sub 5 la proba scrisa, iar alti 3.960 de profesori au iesit din examen.

Citeste si :  Liviu Dragnea, replica incendiara catre Ecaterina Andronescu

Ce prevede metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar in anul scolar 2019-2020: Art. 61 (1) Posturile didactice/catedrele ramase vacante/rezervate dupa derularea etapelor de mobilitate anterioare se ocupa cu prioritate de candidatii care beneficiaza de prelungirea duratei contractelor individuale de munca, in anul scolar 2019-2020, care au dobandit cel putin definitivarea in invatamant, in baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (sapte) obtinute la concursurile nationale de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate in invatamantul preuniversitar, sesiunile 2018, 2017, respectiv 2016, 2017, 2016 si/sau 2015 pentru invatatori/institutori/profesori pentru invatamant primar, conform prezentei Metodologii, iar ulterior nu au obtinut note sub 5 (cinci) la proba scrisa in cadrul urmatoarelor concursuri de titularizare in specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e).

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.