Problema lipsei manualelor noi in prima zi de scoala a fost pusa de ministrul interimar al Educatiei, Daniel Breaz in seamna editurilor care fac aceste manuale. Potrivit unei declaratii facute la Alba Iulia, Breaz a spus ca “nu este o problema care sa fie problema ministerului”. Acesta a mai spus ca spera ca in doua saptamani manualele pentru clasele a VI-a si a VII-a sa fie in scoli. Declaratia vine la doar o zi dupa ce institutia al carei sef este, Ministerul Educatiei, a anuntat ca manualele scolare noi, pentru care s-au organizat licitatii in acest an, nu vor ajunge la timp pentru inceputul anului si ca “Scolile vor comanda manualele pana joi, 12.09.2019, urmand ca acestea sa ajunga pe bancile elevilor pana la data de 1.10.2019″.
Iata declaratia ministrului intermiar al Educatiei Daniel Breaz:
“De asemenea in fiecare an s-a discutat foarte mult de manualele scolare. Era prima zi de scoala in care elevii mergeau la scoala, nu existau manuale sau nu existau toate manualele pe bancile elevilor. Aceasta problema in momentul de fata a fost rezolvata in proportie de 99% si se discuta si despre acel 1%.
Adica toti elevii vor beneficia de manuale in fomat tiparit.
Avem o singura problema la clasele a VI-a si a VII-a unde mai avem 17 manuale care in momentul de fata se afla in format electronic pe site-ul ministerului si pot fi descarcate oricand de acolo, pot fi utilizate pentru o perioada, am mai spus si ma repet, scurta eu sper un orizont maxim doua saptamani in care vor fi tiparite si aceste manuale.
De ce aceasta problema? Datorita unor contestatii depuse de cei care au participat la aceste licitatii si nu este o problema care sa fie problema ministerului, deci nu din cauza Ministerului Educatiei Nationale nu sunt aceste manuale pe bancile elevilor in prima zi de scoala. Dar comparativ cu alti ani stam extrem extrem de bine”, a spus Breaz.
Intrebat ce noutati sunt pentru elevii de clasa a VIII-a acesta a raspuns: “Pentru primul an, de fapt asta va fi ultimul an, anul viitor vom avea o noua curricula pentru cei care intra clasa VIII-a. Ce pot sa le promit celor care intra in clasa a VIII-a, ca anul viitor n-o sa mai fie aceeasi problema pe care o avem acum la clasa VII-a si o sa demaram mult mai repede, poate chiar in maxim o luna de zile discutiile si demararea licitatiei pentru manualele pentru cei care vor fi anul viitor clasa a VIII-a.”
Efectul lansarii licitatiilor pentru manuale cu doar jumatate de an inainte de inceperea scolii este testat de Ministerul Educatiei, cu fix aceleasi rezultate, din 2014: majoritatea manualelor nu ajung in scoli la inceputul anului scolar. De remarcat ca Ministerul condus de Ecaterina Andronescu a revenit la cumpararea de manuale prin licitatie, dupa un an in care a monopolizat prin Editura unica a statului (EDP) editarea tuturor manualelor, la initiativa lui Liviu Pop.
Si in acest an Ministerul Educatiei si-a creat cadrul perfect pentru intarziere: a lansat licitatia in luna martie, a lasat doar o luna pentru conceperea proiectelor de manuale scolare cu care firmele sa participe in competitie si primele rezultate au aparut pe 21 august.
De precizat ca Ministerul Educatiei are curriculumul scolar pana la clasa a VIII-a inclusiv aprobat si publicat din 2017, deci putea lansa licitatiile inca de acum 3 ani pentru manualele din intreg gimnaziul, fara sa inregistreze intarzieri an de an.
Potrivit unei informari despre situatia manualelor scolare, prezentate in sedinta de Guvern de fostul ministru al Educatiei, circa 10% din manualele de clasa a II-a, 23% din cele pentru clasa a VI-a si 94% dintre manualele de clasa a VII-a erau in luna iulie inca in faza de licitatii contestate, sau loturi pentru care nimeni nu a depus oferte.
Views: 0