Ministrul Sănătății anunță testare COVID-19 la nivel național, după 1 iunie. Cine vor fi persoanele testate !

0
253

Nelu Tătaru a declarat, duminică, pentru Europa FM, că Ministerul Sănătății pregătește o testare la nivel național pentru a evalua starea imunizării populației și pentru a verifica evoluția epidemiei în România.

Potrivit ministrului sănătății, testarea va începe după 1 iunie și este realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică și Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile. “O să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și cea a evoluției ulterioare.

Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia sau prima etapă a ei. Fiindcă, deocamdată, nu coborâm”, a declarat Nelu Tătaru pentru Europa FM.

În România au fost raportate, duminică, 231 de cazuri noi de coronavirus. Ministrul spune, referitor la această cifră care este mai mică decât în ultimele zile, că trebuie ținut cont de faptul că „ieri a fost sâmbătă și testările sunt mai puține”.

Vor fi testați voluntari din anumite focare Tătaru a mai spus, referitor la testarea națională care va începe după 1 iunie, că numărul de persoane testate va fi stabilit în funcție de numărul de cazuri existente în acel moment și că se va ține cont și de zonele cu focare. „Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment.

Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice sau și moleculare. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care îi căutăm în anumite focare”, a spus Tăraru la Europa FM.

Testele serologice au relevanţă în special post-epidemic, pentru evaluarea seroprevalenţei infecţiei în populaţia generală şi a infecţiilor asimptomatice, ca şi pentru evaluarea persistenţei imunităţii postinfecţie naturală. Testele moleculare sunt însă singurele care pot pune un diagnostic de precizie în ceea ce priveşte infectarea cu virusul SARS Cov-2, scrie Mediafax.

Numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns, duminică, la 15.362.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.