Mititeii au fost interzisi de Uniunea Europeana

0
178

Mititeii au fost interzisi de Uniunea Europeana 1Autoritatile europene au respins o lista cu aditivi alimentari permisi in compozitia diverselor alimente traditionale, pe care se afla si bicarbonatul de sodiu folosit in Romania la prepararea mititeilor. Lista respectiva fiind respinsa, se considera automat ca folosirea bicarbonatului de sodiu este ilegala, astfel ca micul nostru traditional nu va mai putea fi preparat dupa reteta cunoscuta, decat cu riscuri mari pentru producatori. Potrivit ultimelor estimari oficiale, vanzarile de mici din Romania ajung la suma de 50 de milioane de euro in fiecare an, in 2012 fiind comercializate aproximativ 22.000 de tone de mici. Asa se face ca, in momentul in care cei trei aditivi din majoritatea retetelor folosite de producatori au fost scosi din legalitate in noua lege europeana, subiectul a devenit controversa nationala. Specialistii in domeniul sigurantei alimentare spun ca atat de controversatul bicarbonat folosit in pasta de mici este bun, dar numai daca este folosit pentru a face micii mai pufosi, nu si pentru a masca un eventual miros de carne stricata. Ministerul Agriculturii explica votul de la Bruxelles Ministerul Agriculturii transmite un comunicat prin care confirma cele aratate de noi mai sus si explica atitudinea votantilor din Comisia de Siguranta Alimentara. “Cu toate ca nici un Stat Membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, unele din aceste State au precizat ca nu pot vota in favoarea propunerii, datorita solicitarilor producatorilor nationali, solicitari care nu au putut fi incluse in prezentul proiect. In esenta, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizati in produse traditionale. In aceasta situatie, Comisia a decis sa nu supuna votului proiectul de regulament, evitand astfel reluarea intregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi). O urmatoare reuniune pana la care ar trebui sa se clarifice solicitarile Statelor Membre este programata dupa ce noul Parlament European va fi ales, respectiv in luna iulie. Precizam insa ca micii romanesti pot fi in continuare comercializati pe piata interna a UE, cu folosirea aditivilor in discutie”, a comunicat ministerul. O istorie de peste 100 de ani Povestea micului romanesc a inceput in urma cu peste 100 de ani, iar de-a lungul timpului preparatul autohton si-a castigat popularitatea pe gratarul tuturor romanilor. Legenda spune ca primul mic a fost mancat in Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o intamplare. Un bucatar iscusit din Capitala, Iordache Ionescu, le pregatea clientilor sai mai multe preparate la gratar. Carciumarul Ionescu, asa cum era cunoscut printre clientii localului, avea o reteta exceptionala de carnati, renumita in tot orasul, care a stat la baza micului din zilele noastre, explica istoricul Dan Falcan. Intr-o zi, carciumarul muncea de zor la carnatii pregatiti la gratar, dar matele in care invelea carnea tocata s-au terminat. Vazand ca cererile la carnati sunt din ce in ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucata din „aluatul carnatului“ si a pus-o pe gratar fara niciun fel de mat. Primul care a gustat inventia carciumarului a ramas impresionat de gustul „mititelului“, iar noul produs s-a transformat in vedeta localului din centrul orasului. Incet-incet, pe majoritatea gratarelor din carciumile si localurile bucurestene se aflau mititei, iar oamenii pareau fascinati de gustul noului produs. „Inainte de al Doilea Razboi Mondial, la aproape orice colt de strada exista o bodega in care se serveau mici“ , povesteste Dan Falcan.

Citeste si :  Fotbal : Cum poti sa vorbesti de istorie cand ai doar 5 ani de existenta

In versiunea turceasca, micul are 400 de ani Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionatii artei culinare, are o alta parere despre originea micului si spune ca stie legenda lui Iordache, dar crede ca micul nu este un produs traditional romanesc, ci vine din Turcia de acum 300, 400 de ani. Barbatul spune ca potrivit legendei lui Iordache, micii ar avea o istorie prea scurta. Moghazehi povesteste ca micul este de fapt un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente si ierburi aromate. „Din reteta originala de mici fac parte chimenul si ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptata de fiecare zona dupa gusturile si obiceiurile culinare“.

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.