Mugur Isarescu a vorbit, la conferinta „Convergence towards euro enlargement”, organizata de Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu European League For Economic Cooperation Romania (ELEC) despre aderarea Romaniei la Zona Euro.
„Abordarea Bancii Nationale a Romaniei referitoare la adoptarea euro este una echilibrata. Pe de o parte, suntem pe deplin constienti ca este nevoie de un nivel ridicat al convergentei reale, de cel putin 70-75% din media zonei euro in termen de PIB per capita la paritatea puterii de cumparare.
Altfel, vom fi insuficient pregatiti si, in consecinta, in cazul unor socuri asimetrice nu vom fi capabili sa sincronizam sectorul nostru de afaceri cu cele din alte economii din zona euro. Pe de alta parte, un nivel ridicat nu inseamna ca noi suntem atat de ambitiosi incat sa tintim nivelul de convergenta de 90% din media Zonei Euro sau un nivel egal cu al Germaniei asa cum este cazul cu unele abordari din Ungaria sau Polonia.
Asa ca noi ne consideram mai realisti, cu un PIB per capita care oricum consideram ca este la fel de important precum convergenta nominala. Si la fel de important, indiferent cat de sus sunt stabilite tintele, este esential sa mentinem cadenta acestui proces”, a spus Mugur Isarescu, la conferinta „Convergence towards euro enlargement”, organizata de Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu European League For Economic Cooperation Romania (ELEC).
Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca adoptarea euro nu este un panaceu si ca ritmul procesului trebuie mentinut pe termen lung.
„La fel de important, indiferent la ce nivel iti stabilesti tintele, este esential sa pastrezi ritmul acestui proces. Odata ce s-au facut pasi inainte nu trebuie sa ne oprim sau sa dam inapoi si asta este cu atat mai important in cazul Romaniei deoarece noi am mers inainte si din cand in cand facem pasi laterali sau chiar inapoi.
Pentru a avea succes in adoptarea euro trebuie sa fii un maratonist mai degraba decat un sprinter. As vrea sa spun, fiind o tara de sorginte latina, ca proverbul latin „festina lente” se potriveste perfect abordarii noastre. Sa ne grabim intr-o maniera lenta pe calea convergentei inseamna sa obtinem un ritm sustenabil pe termen mediu si lung. In plus, ar trebui sa fim constienti ca procesul de convergenta este unul continuu care se va derula si dupa aderarea la zona euro.
Este o lectie pe care trebuie sa o invatam din experientele esuate ale altor state care au considerat ca aderarea la zona euro este capatul liniei. Noi nu credem ca aderarea este un panaceu care rezolva toate problemele si ca trebuie sa intram in zona euro pregatiti nu nepregatiti”, a spus Isarescu.
Views: 0