Statuia cu cai, cum mai este cunoscut monumentul impozant, aflat la intrarea in Parcul Romanescu, va fi reabilitat de municipalitate. La sfarsitul saptamanii trecute, autoritatile locale au scos la licitatie restaurarea acestei statui, estimand toate costurile la suma de 680.000 de lei
Statuia cu cai apartine sculptorului Ion Jalea si are o poveste interesanta. La prima vedere, monumentul intriga prin disproportia care exista intre statuia in sine si soclul pe care este asezata. Din cauza faptului ca postamentul este mai mare, monumentul da impresia ca a fost izolat in inaltime, iar cei care ar dori sa ii admire detaliile nu au nici o sansa sa faca acest lucru. De la croiala atipica pleaca si povestea sa. Sculptorul Ion Jalea a gandit statuia pentru a decora cu totul si cu totul alt loc. Caii au fost imaginati pentru a infrumuseta hipodromul din Parcul Romanescu. Odata finalizata, statuia chiar a fost asezata pe locul respectiv. Prin anii 60, se gasea, asadar, la tribuna principala a hipodromului, fiind inaltata pe un soclu despre care se spune ca nu ridica cu mult statuia de la pamant. Putea fi admirata la toate cursele de cai, care erau pe atunci un mod frecvent de relaxare pentru craioveni.
Monumentul a ajuns la intrarea in parc dintr-o pura intamplare. Si totul a plecat de la soclu. Cubul din beton pe care se afla acum statuia fost executat si ridicat pentru un alt monument: un cal imens, care purta aripi si care a fost realizat intr-un mod futurist, numai din materiale reciclabile, de catre artistul craiovean Norian Paicu. Tanarul sculptor donase monumentul orasului, iar ideea municipalitatii a fost sa il aseze la intrarea in parc. Toate bune si frumoase pana cand proiectul a intrat la vot, in consiliu. Vazand titulatura noii statui, care se intitula Pegas, alesii craioveni nu au fost de acord cu acest amplasament si au votat impotriva. Motivatia lor a fost una bizara, iar expertii in domeniu care s-au aflat in sala, la momentul respectiv, criticul de arta Catalin Davidescu fiind unul dintre acestia, spun ca nu ar fi dorit sa fie martori la o astfel de decizie. Concret, statuia Pegas a fost respinsa la vot pe motiv ca facea reclama mascata la modelul de biciclete cu acelasi nume. Intre timp, autoritatile comandasera soclul, banii fusesera dati, prin urmare era nevoie de o statuie.
Si asa, dintr-o interpretare cu totul bizara, statuia cu cai de la hipodrom a fost mutata de pe vechiul ei soclu si asezata pe cel nou, la intrarea in parc. Artistii au incercat sa sugereze autoritatilor ca nu este o idee tocmai buna, ca soclu este unul nepotrivit de mare, dar lucrurile au ramas asa. Intre timp, soclul a devenit si mai inestetic. Placutele ceramice cu care fusese imbracat au inceput sa se desprinda, una cate una. Nu le-a mai repus nimeni la loc, iar, la un moment dat, monumentul capatase aspectul unui loc parasit de-a dreptul. Odata cu modernizarea parcului, a intrat in atentie si aceasta intrare care este strajuita de statuia cu doi cai si indrumatorul lor. Municipalitatea a anuntat, inca de anul trecut, ca statuia nu a fost uitata si ca va fi reabilitata si integrata, mai mult, intr-un mini-parculet.
Statuia va fi restaurata, cu tot cu postament
La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Primariei Craiova au scos la licitatie restaurarea statuii. In lucrarile enumerate a se face din suma destinata – 680.000 de lei – este inclusa si refacerea soclului buclucas. ”Remodelarea soclului statuii lui Ion Jalea si repozitionarea acesteia”, solicita autoritatile in documentatia licitatiei. De asemenea, municipalitatea doreste „restaurarea/conservarea statuii lui Ion Jalea”, monumentul fiind invadat acum de vegetatie de piatra. Totodata, autoritatile au prins la licitatie si reabilitatea zonei de la intrarea in parc, prin amenajarea unei zone de recreere, cu bancute si verdeata.
Garantie de minim 3 ani pentru lucrare
Lucrarile de executie sunt licitate la pachet cu serviciile de proiectare si asistenta tehnica si sunt estimate la suma de 680.000 de lei, bani care vor fi alocati de la bugetul local. Criteriile de adjudecare sunt doua, iar unul se refera la pret. 90% din oferta o reprezinta, asadar, pretul care trebuie sa fie cat mai mic. Al doilea criteriu o reprezinta garantia pe care constructorul o ofera pentru lucrare. Potrivit datelor postate de municipalitate pe SEAP, garantia oferita trebuie sa fie cuprinsa intre 3 si 5 ani, dar cu precizarea ca ofertantul care va veni cu o garantie mai mare de 5 ani nu va fi punctat suplimentar. Termenul limita de depunere a ofertelor este data de 6 martie.
Views: 0