Muzeul Cărții și Exilului Românesc de la Craiova s-a îmbogățit cu inca o nouă colecție

0
352

O nouă donație primită de Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman” se alătură fondurilor existente în Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Este vorba despre colecția ”Mihai Niculescu”, donate de profesorul Radu Șerban Palade, din București.

Din colecția ”Mihai Niculescu”, disponibilă, în curând, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, fac parte cărți, manuscrise ale autorului, scrisori, fotografii.

Poet și prozator postbelic, Mihai Niculescu s-a născut în Oltenița, județul Ilfov, într-o familie de institutori, tatăl fiind director al unui școli primare din Oltenița. În anul 1920, Mihai Niculescu s-a mutat cu familia la București, unde a urmat liceul „Mihai Viteazul”, apoi și-a luat licențele universitare în Litere, Filosofie și în Drept. În anul 1943, a fost trimis la Paris, ca redactor corespondent al gazetei „Universul”, iar, după încheierea războiului, a rămas în străinătate.

În 1956, Mihai Niculescu s-a stabilit la Londra, unde a lucrat în cadrul secției române a postului de radio BBC. În parallel, a publicat proză, articole și recenzii în majoritatea revistelor culturale românești din exil („Almanachul Pribegilor Români”, „Revista Scriitorilor Români”, „Caete de Dor”. „Limite”, „Ethos”, „Ființa Românească”). La Londra, a publicat „Cartea de vise” (Societatea Academică Română din Roma, 1959), „The Cobbler of Hydra”, tradusă şi publicată, alături de alte două povestiri, de Mircea Eliade, în volumul „Fantastic Tales”, piesa de teatru „Aşa a fost să fie” (Joc de vorbe) (1976), volumele de poezii „Petreceri” (1977) şi „Toană de har” (1978).

Mihai Niculescu a fost o personalitate de prim rang a exilului, pe care critica literară îl așează în descendența lui Ion Creangă și Calistrat Hogaș.

A murit la Londra, pe 4 august 1994, la vârsta de 85 de ani.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.