Fondurile Muzeului Cartii si Exilului Romanesc de la Craiova se imbogatesc cu impresionanta colectie donata de Andrei Serban. Prin semnarea contractului de donatie, colectia Andrei Serban se alatura fondurilor detinute de Muzeului Cartii si Exilului Romanesc, intrand astfel in patrimoniul statului roman si implicit in circuitul cultural si artistic.
Ultima donatie prin care se urmareste recuperarea valorilor culturale si stiintifice romanesti din afara tarii provine din Statele Unite ale Americii, de la Andrei Serban, regizor de teatru, opera si profesor de actorie si regie. Prin bunavointa donatorului, la Biblioteca Judeteana „Alexandru si Aristia Aman” vor ajunge in perioada urmatoare numeroase marturii ale vietii culturale din exil: afise, carti, note personale in legatura cu diferite spectacole de teatru si opera, caiete de regie, indicatii din timpul repetitiilor, materiale pregatitoare, fonduri documentare pentru spectacole, numeroase interviuri aparute in diverse publicatii prestigioase, cronici si extrase din presa internationala, fotografii personale si profesionale, corespondenta, casete VHS, DVD-uri, CD-uri, precum si alte bunuri culturale si obiecte personale.
Andrei Serban s-a nascut in 21 iunie 1943 la Bucuresti. A regizat, la varsta de doar 13 ani, Napasta lui Caragiale, in care l-a si jucat pe Ion Nebunu, ce anunta parcursul fulminant la care avea sa se inhame tanarul regizor. Considerat, dupa fericita caracterizare a lui Robert Brustein, important critic si creator de teatru, „unul dintre cei mai importanti regizori de teatru din perioada postbelica”, Andrei Serban a absolvit, in 1968, dupa sapte ani de studiu, cursurile de actorie si apoi regie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti.
Pentru ca inca de timpuriu era adeptul conceptelor teatrale originale, Andrei Serban a participat in perioada studiilor la numeroase festivaluri studentesti din Europa. Punerea in scena a unor spectacole precum „Ubu rege”, „Iulius Cezar”, „Arden din Faversham”, „Omul cel bun din Siciuan”, „Iona” sau „Noaptea incurcaturilor”, toate in cea de-a doua jumatate a anilor ’60, aveau sa-i aduca atat recunoasterea unanima la nivel national cat si renumele de tanar regizor care „ataca piese de genuri diferite”. Participarea la Festivalul Mondial de Teatru Studentesc de la Zagreb (1966) cu piesa „Nu sunt Turnul Eifel”, avea sa reprezinte marea sansa de care se leaga inceputul unui lung exil artistic. Remarcat cu acea ocazia de Ellen Stewart, fondatorul si directorul Teatrului experimental „La MaMa” din Statele Unite ale Americii, care i-a adresat, doi ani mai tarziu, invitatia oficiala de a i se alatura inproiectul teatral fondat la New York, Andrei Serban avea sa paraseasca Romania in1969 cu destinatia finala Statele Unite ale Americii. La doar cativa ani de la sosirea pe taramul tuturor posibilitatilor, Andrei Serban era considerat de New York Times unul dintre cei mai buni regizori din America, iar in 1977, dupa succesul cu Livada de visini pe Broadway, unul dintre cei mai importanti regizori novatori din lume.
Montarile si metodele lui Andrei Serban au atras admiratia, curiozitatea si simpatia lumii teatrale de dincolo de Pacific. „Fragmente dintr-o trilogie antica”, „Medeea”, „Agamemnon”, „Livada cu visini”, „Pescarusul”, „Trei surori”, Maestrul si Margareta, Avarul „Unchiul Vania”, „Regele cerb”, „Femeia Sarpe ”Umbrelele din Cherbourg, Sganarelle, Femeia indaratnica, Lysistrata, Pericles, Merchant of Venice si „A douasprezecea noapte”, sunt doar cateva dintre punerile in scena care l-au transformat pe Andrei Serban intr-o veritabila stea a teatrului mondial contemporan.
Apreciat pentru viziunea demonstrata in montarea tragediei antice, ca si pentru transformarea miturilor vechi in povesti cu talc, adaptate lumii in care traim, regizorul roman a fost pe buna dreptate creditat cu fondarea unui nou stil teatral numit „Noul Fabulism” (Mel Gussow, New York Times). Incepand cu 1980, Andrei Serban a montat si spectacole de opera. Dupa debutul de la Cardiff cu opera „Evgheni Oneghin”, au urmat adaptari diferite pe cele mai importante scene ale lumii precum Royal Opera Covent Garden, Metroplitan, San Francisco, Chicago, Los Angeles, Paris, Viena, La fenice, etc…
Intre 1977 si 1978 a predat la Yale Drama School, iar intre 1980-1989 a predat cursuri de regie si actorie la Advanced Theatre Training Institute (Harvard). Dupa experienta ca director al Teatrului National Bucuresti (1990-1993), interval incare a reusit sa revitalizeze si reinventeze vetustul teatru bucurestean, Andrei Serban s-a intors in Statele Unite ale Americii unde, in 1992, a primit la New York catedra de arta teatrala de la Columbia University , cumuland cu aceeasi ocazie si functia de director la prestigiosul centru Oscar Hammestein II Center for Theatre Studies. Experientele pedagogice nu s-au restrans doar la teritoriul american. Andrei Serban a conferentiat si tinut cursuri si la La jolla San Diego, Pittsburgh, Conservatoire de Paris, respectiv la Scoala de teatru din Stockholm si a efectuat in Romania numeroase cursuri de vara pentru tinerii actori si studenti, sub egida Academiei Itinerante ce-i purta numele. Pentru activitatea desfasurata, a fost distins cu numeroase premii internationale.
„Am auzit despre Muzeul Exilului de la academicianul Basarab Nicolescu, care aavut ideea sa-mi propuna sa donez o mare parte din arhivele personale.Domnia sa mi-a descris in termeni extrem de entuziasti oferta care i s-a facut decatre Biblioteca Aman din Craiova pentru a participa la infiintarea Muzeul Cartii siExilului Romanesc, o initiativa in premiera in Romania. Initiativa mi s-a parut binevenita. Cei care sunt interesati de activitatea mea de peste jumatate de secol inSUA si in lume vor avea acum posibilitatea sa cerceteze direct toate documenteledonate: zeci de spectacole surprinse pe pelicula, fotografii si afise de sala, foartemulte reviste si ziare care cuprind cronici de spectacole realizate, dar si inscrisuri sidocumente despre activitatea didactica de la Columbia University, activitate care saintins pe parcursul a 26 de ani”, a declarat Andrei Serban.
Dupa anul 2000, Andrei Serban a colaborat activ cu mai multe teatre dinRomania si continua sa organizeze numeroase ateliere si conferinte nationale peteme artistice. Doctor Honoris Causa al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj si alUniversitatii de Arte „George Enescu” din Iasi, Andrei Serban a fost distins in 2008cu Ordinul National „Steaua Romaniei”in Grad de Mare Cruce pentru intreaga sacariera artistica.
„Putin prezent in perioada regimului comunist, Andrei Serban si-a recapatat in Romania in ultimele aproape trei decenii notorietatea si respectabilitatea pe care impresionanta activitatea artistica le-a impus la nivel mondial. Cei care-l cunosc pe Andrei Serban, critici de teatru, regizori, actori, designeri, prieteni si cunostinte, cunosc in detaliu si pasiunea patimasa din spatele talentului—predispozitia catre viu si vibrant, curajul de a lua riscuri, de a fi in cautarea necunoscutului, crearea unui dialog mereu proaspat dintre actori si spectatori, importanta surprizei in teatru – iata citeva din intentiile artistului. Andrei Serban ne onoreaza prin donatia facuta. Ma bucur nespus de mult ca patrimoniul Muzeului Cartii si Exilului Romanesc se imbogateste cu o noua colectie speciala. Celor care vor sa patrunda in culisele operelor regizate de Andrei Serban, in mijlocul provocarilor si framantarilor marelui regizor mondial, le promitem materiale inedite. Ii multumim lui Andrei Serban pentru optiunea facuta pentru Craiova. Il asiguram ca opera domniei sale va fi integrata rapid in circuitul cultural si artistic”, a declarat Lucian Dindirica, managerul Bibliotecii Judetene „Alexandru si Aristia Aman”.
Muzeul Cartii si Exilului Romanesc isi afirma in permanenta vocatia de platforma moderna de reunire, conservare si promovare pentru cele mai importante carti, opere, documente, obiecte de arta si sculptura create de romanii din afara Romaniei. La momentul actual, patrimoniul Muzeului Cartii si Exilului Romanesc este alcatuit din urmatoarele fonduri si colectii personale: acad. Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Vintila Horia, Paul Barbaneagra, Leonid Arcade, Cicerone Poghirc, Serban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanta Buzdugan, Ileana Vulpescu, V. Veliman, acad. Dan Berindei si acad. Dinu C. Giurescu.
Views: 0