Muzeul Cărții și Exilului Românesc îi omagiază astăzi, la împlinirea a 82 de ani, pe academicianul Basarab Nicolescu, părintele spiritual al muzeului

0
241
Muzeul Cărții și Exilului Românesc îi omagiază astăzi, la împlinirea a 82 de ani, pe academicianul Basarab Nicolescu, părintele spiritual al muzeului
Muzeul Cărții și Exilului Românesc îi omagiază astăzi, la împlinirea a 82 de ani, pe academicianul Basarab Nicolescu, părintele spiritual al muzeului

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îi omagiază astăzi, la împlinirea a 82 de ani, pe academicianul Basarab Nicolescu, părintele spiritual al muzeului, al cărui sprijin material și cultural deplin și necondiționat a fost decisiv în înfiintarea acestei instituții de cultură unice în țară.

Donația făcută Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, constând în peste 10.000 de cărți și documente, adunate pe parcursul a 45 de ani, a făcut posibilă înființarea, la data de 18 octombrie 2016, a primei biblioteci din România dedicate intelectualilor români plecați în exil, „Biblioteca exilului românesc din Paris”.

„Căutam de mulţi ani un loc satisfăcător pentru a dona colecţia mea privind exilul românesc din Paris. Ocazia ideală s-a prezentat în mod neaşteptat la sfârşitul anului trecut, la colocviul centenarului naşterii lui Vintilă Horia, care a avut loc aici, la Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman». I-am spus câteva cuvinte domnului Lucian Dindirică, managerul instituţiei, despre preocuparea mea. După o vizită a spaţiilor bibliotecii şi o discuţie aprofundată, hotărârea mea definitivă era luată. Aşa cum am spus tot timpul, cărţile sunt pentru mine fiinţe vii. Donaţia mea ar putea constitui nucleul unui viitor Muzeu al Exilului Românesc, extrem de necesar culturii române. Craiova reuneşte toate condiţiile pentru realizarea unui astfel de muzeu“, declara în acel moment academicianul Basarab Nicolescu.

În anii care au urmat, cu sprijinul domnului academician Basarab Nicolescu, cel care a crezut din prima clipă în acest proiect, numeroși oameni de cultură români plecați în exil donau Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” colecțiile personale, contribuind la misiunea asumată, de recuperare a patrimoniului cultural realizat în afara granițelor României în cei 45 de ani de comunism, completând astfel o pagină importantă din istoria culturală a poporului român.

Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc a fost inaugurat la finalul lunii septembrie 2023 și are în prezent peste 40 de colecții valoroase de cărți, manuscrise, elemente audio-video și obiecte personale și de artă aparținând generației exilului. Scriitori precum Mircea Eliade, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, Cicerone Poghirc, regizorii Andrei Șerban și Paul Barbăneagră, artiștii plastici Corneliu Șerban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou și Constanța Buzdugan, Rodica și Șerban-Viorel Stănoiu, Romulus și Ileana Vulpescu, istoricul V. Veliman și alți importanți oameni de cultură care, deși în plecați în exil, au continuat să trăiască și să simtă românește au fost, prin înființarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc, redați publicului din România.

„Manuscrisele, cărţile şi documentele pe care le-a donat împreună cu actul de profundă cunoaştere în care ne-a implicat au constituit nucleul patrimoniului de care ne putem bucura astăzi. Basarab Nicolescu ne-a transmis, practic, un mod de viaţă. Dumnealui nu a venit singur, fiindcă întotdeauna cultura, astfel înţeleasă, este un act de dialog şi de prietenie. Ni i-a adus, în mod simbolic, şi pe Vintilă Horia, L. M. Arcade, Horia Stamatu, Ştefan Lupaşcu, Virgil Ierunca, Benjamin Fondaine, Mircea Eliade şi mulţi alţii, care şi-au adus contribuţia la întregirea acestui tezaur cultural şi spiritual. Am înţeles, datorită codurilor oferite de savantul Basarab Nicolescu, faptul că exilul românesc este un puzzle imens, pentru care nu este suficientă o singură perspectivă, fiindcă există mai multe nivele de realitate, atât în sensul în care a teoretizat Basarab Nicolescu această viziune asupra lucrurilor, cât şi din punct de vedere pur istoric, cultura română fiind efectiv scindată în mod artificial de comunism. Anularea acestei disjuncţii s-a dovedit mai grea decât ar fi trebuit să fie în mod natural. Aşadar, misiunea vitală a proiectului nostru este să contribuie la refacerea principalelor artere de comunicare dintre cele două falii culturale care acum ne apar ca fiind complementare”, a declarat Lucian Dindirică, managerului Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Iniţiator al Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc din Craiova, fizician român de notorietate internațională, filosof și părinte al transdisciplinarității, Basarab Nicolescu a creat și donat o colecție care grupează lucrări și volume proprii (Teoreme poetice – cu întregul laborator al cărții, manuscrisele diferitelor variante ale conținutului; Noi, particula și lumea; Manifestul transdsiciplinarității; Rădăcinile libertății etc.), ce conțin contribuțiile sale științifice (în majoritatea limbilor de circulație internațională), cărți (academice şi culturale, în genere), documente și mărturii ale exilului cultural românesc postbelic. Fondul reunește numeroase ediții bibliofile, precum și publicații periodice, între care se remarcă reviste de prestigiu ca Limite, 3e Millénaire, Contrapunct, France-Soir, La Nouvelle République, La France Catholique, Les Nouvelles Littéraires și celebrul număr al revistei The Little Review, din toamna anului 1921, dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși. Extrasele din presă, corespondența cu importante personalități, dosarele personale ale academicianului, materialele multimedia, albumele cu fotografii și colecția de afișe cu și despre marii intelectuali ai exilului românesc întregesc acest fond inedit, determinant pentru identitatea culturală românească.

Dosarele donate sunt fundamentale pentru înţelegerea, recuperarea şi reintegrarea exilului românesc în circuitele culturii române, precum şi pentru dezvoltarea unei viziuni transdisciplinare asupra cunoaşterii, ştiinţei, artei şi literaturii. Dintre acestea amintim: Dosar Vintilă Horia: 9 Scrisori; Dosare Stéphane Lupasco: cu studii, scrisori, fotografii, editoriale, emisiuni „Europa Liberă”, extrase din presă, poeme; Dosar – La science, le sens et l’évolution; Lettres:119 file: 72 de scrisori, 21 de piese iconografice, 5 felicitări, 2 extrase, 1 eseu, 1 bibliografie, 4 cărți poștale, 3 invitații. Scrisori: Basarab Nicolescu, Charles Morazé, Lima de Freitas, Antoine Faivre, Robert Casel, Claude Lefè, Dr. P. Meier etc.) etc. În această colecţie-nucleu regăsim şi exhaustive dosare de presă cu receptarea lucrărilor de transdisciplinaritate sau de receptare a operelor intelectualilor români din exil.

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.