Muzeul Olteniei Craiova organizează conferința MANAGEMENTUL ARIILOR NATURALE PROTEJATE, CONSERVAREA BIODIVERSITĂȚII ȘI A PATRIMONIULUI NATURAL ÎN JUDEȚUL DOLJ

0
216

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova continuă seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ Mediul și Universul, cu conferința MANAGEMENTUL ARIILOR NATURALE PROTEJATE, CONSERVAREA BIODIVERSITĂȚII ȘI A PATRIMONIULUI NATURAL ÎN JUDEȚUL DOLJ, o serie de videoproiecții susținute de dr. Daniel Simulescu, dr. Tudor Pătruțoiu și Bogdan Ciocoiu de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Dolj.

Este o lecție interactivă de ecologie și protecția mediului vizând particularitățile structural-funcționale ale ariilor protejate din județul Dolj, biodiversitatea ecosistemelor și măsurile de conservare necesare în vederea realizării managementului durabil al mediului, efectele produse de impactul antropic și al activităților industriale asupra structurii și funcționării comunităților de organisme din sectorul inferior al Jiului și Lunca Dunării.
Monitorizarea biodiversității ecosistemelor naturale și antropizate are o importanță deosebită în contextul global al dispariției a numeroase specii de microorganisme, plante și animale ca urmare a activității umane și industriale.

Eficienţa măsurilor de conservare este periclitată de unele procese şi fenomene globale, practic ieșite de sub control: ploile acide, efectul de seră, diminuarea stratului de ozon, eutrofizarea apelor, nitrificarea si acidifierea solurilor, deșertificarea. Biodiversitatea joacă un rol esențial în susținerea vieții și a mijloacelor de existență, a dezvoltarii economico-sociale și a bunăstării oamenilor. Din cauza modificărilor induse de om în habitatele naturale, în prezent identificarea şi protejarea speciilor reprezintă o prioritate internaţională.

În majoritatea țărilor europene strategia conservării biodiversității s-a implementat cu succes prin intermediul programului Natura 2000, care are ca scop regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, reglementate în România prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate prin Serviciul Teritorial Dolj are un rol important în administrarea zonelor protejate de interes local, a ariilor protejate la nivel național și a siturilor de importanță comunitară de pe teritoriul județului Dolj.
La manifestare vor participa studenții Departamentului de Geografie din cadrul Facultății de Științe a Universității din Craiova îndrumați de conferențiar universitar dr. Oana Mititelu-Ionuș și elevii Colegiului Ștefan Odobleja îndrumați de prof. de geografie și director Ramona Giurcă, prof. de chimie Mihaela Ionică și prof. de fizică Aurel Babalean.

Acţiunea coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc miercuri, 24 mai, ora 11.00 la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova și coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Zilei Internaționale a Biodiversității (22 mai), sărbătoare mondială având ca obiectiv conștientizarea populaţiei privind importanța conservării și utilizării durabile a diversității biologice.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.