Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat luni Marea Britanie sa nu profite de rabdarea Uniunii Europene in privinta procedurii Brexit, cerand urgent clarificari din partea Londrei pentru depasirea impasului.
„Intelegere, rabdare si disponibilitate de a astepta pana cand va fi clarificata pozitia Marii Britanii au cea mai mare importanta pentru a evita ce este mai rau. Dar aceste lucruri nu trebuie folosite gresit de dragul politicilor de partid. Cei mai multi oameni vor excluderea scenariului unui Brexit dur – in interesul Marii Britanii si al altora”, a declarat, prin Twitter, Peter Altmaier, ministrul german al Economiei si Energiei si un apropiat al cancelarului Angela Merkel.
Camera Comunelor a respins, saptamana trecuta, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplicand criza politica. In acest context, se contureaza urmatoarele posibilitati: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fara niciun acord privind viitoarea relatie bilaterala, convocarea alegerilor parlamentare anticipate in Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana sau renuntarea la Brexit.
Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene, a exprimat „profundul regret” ca deputatii britanici au respins un acord negociat timp de doi ani „in functie de liniile rosii trasate de Guvernul de la Londra”. „Acum depinde de autoritatile britanice sa analizeze rezultatul votului, iar Guvernul britanic trebuie sa ne spuna cum se vor derula lucrurile in sensul retragerii ordonate a Marii Britanii din UE pe 29 martie”, a afirmat Barnier. Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a exprimat „regret” ca Acordul Brexit a fost respins de Camera Comunelor si a cerut Marii Britanii sa clarifice urgent intentiile privind procedura Brexit, in timp ce Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a sugerat anularea iesirii din UE.
Inaintea votului din Camera Comunelor, surse citate de cotidianul The Guardian declarau ca Uniunea Europeana pregateste posibilitatea amanarii pana in iulie a termenului iesirii Marii Britanii din Blocul comunitar.
Theresa May vrea renegocierea situatiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanica Irlanda de Nord, in scopul evitarii introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestata de numerosi parlamentari britanici. Garantiile acordate Irlandei de Nord risca sa blocheze Marea Britanie in „serii de negocieri repetate” in urmatorii ani, se arata in raportul guvernamental de evaluare juridica. Theresa May a amanat deja votul parlamentar pe tema Acordului Brexit, de teama unui esec.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana. Premierul Theresa May a exprimat regret ca unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, insa a subliniat ca este determinata sa obtina aprobarea acordului.
Views: 0