Ceremonie de amploare in centrul Capitalei pentru comemorarea victimelor revolutiee anticomuniste din Decembrie 1989. Pentru prima data in acesti 30 de ani, la ceremonie nu au mai fost vazute figurile ipocrite ale fostilor nomenclaturisti comunisti, in principal a lui Ion Iliescu.
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban au participat la marsul de comemorare al eroilor revolutiei, ei mergand alaturi de manifestanti din Piata Universitatii pana in Piata Revolutiei. In fata fostul sediul al CC al PCR, Iohannis, Orban, ministrul Apararii si ministrul de Interne au aprins candele in memoria victimelor de acum 30 de ani.
Mii de oameni s-au aflat in Piata Revolutiei. ”In ’89 si-au dat jerfa pe aceste strazi”, i-a spus un barbat sefului statului. ”Sunt primul presedinte care nu a fost comunist. Poate si asta are legatura cu ce fac”, a fost replica presedintelui Iohannis.
Este pentru prima data in acesti 30 de ani cand la o astfel de ceremonie nu sunt vazuti fosti nomenclaturisti comunisti sau urmasii lor din PSD.
De altfel, PSD nu a avut nici macar un mesaj legat de aceasta comemorare.
Manifestantii au pornit in mars din Piata Victoriei la putin timp dupa ora 17.00.
Mai multi participanti au impartit celor prezenti in piata baloane albe pe care este scris „Libertate”. In fruntea coloanei se afla un banner inscriptionat cu mesaje scandate care amintesc de evenimentele petrecute in urma cu 30 de ani: „Noi suntem poporul/Jos cu dictatorul!”, Libertate te iubim/Ori invingem ori murim!”, Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa”, „Soldati, soldati/Pe cine aparati?”.
Mai multe organizatii neguvernamentale, inclusiv cele implicate in protestele ultimilor ani, sunt organizatoarele marsului: Asociatiile Freedom House, Initiativa Romania, Rezistenta, Geeks for Democracy, Coruptia Ucide si 21 Decembrie. Participantii au plecat in mars din Piata Victoriei pe ruta Piata Romana – Piata Universitatii – Piata Revolutiei.
Potrivit anuntului, „in fata Ministrului de Interne (fostul sediul al CC al PCR, si locul unde s-a strigat ‘Jos Ceausescu’ pentru prima data in Bucuresti), va avea loc citirea tuturor numelor celor ucisi in acele zile – peste 1.100 de persoane, incepand cu ora 18:30. Citirea numelor se va face de catre rude ale celor ucisi atunci – copii, frati, parinti, soti, precum si de personalitati din societatea civila de atunci si de acum precum Radu Filipescu, Andrei Ursu, Mihai Sora, Oana Gheorghiu, Valeriu Nicolae.”
Klaus Iohannis: „Vrem ca vinovatii sa fie adusi in fata justitiei”
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminica, la Ateneul Roman, ca vinovatii de la Revolutia din decembrie 1989 trebuie sa fie adusi in fata justitiei, si a facut un apel catre toti romanii „sa vorbeasca clar si raspicat despre Revolutia din decembrie 1989”.
Seful statului spune ca „cel mai bun antidot impotriva uitarii” este evocarea faptelor, si acum si totdeauna, precum si protejarea si ingrijirea memoriei eroilor nostri.
„Fac astfel un apel catre toti romanii, cu ocazia marcarii Zilei Victoriei Revolutiei Romane si a Libertatii, sa vorbim clar si raspicat despre Revolutia din Decembrie 1989. Revolutia anticomunista a existat, la fel cum si regimul comunist a mutilat destinul acestei tari! Sa lasam adevarul sa iasa la lumina si sa nu il ocolim! De o parte a fost iubirea de tara, aparata de eroii si martirii nostri, iar de cealalta parte au fost ura si tirania in mainile unui dictator si ale acolitilor sai”, a spus seful statului.
El le-a vorbit despre importanta justitiei in cazul elucidarii evenimentelor din decembrie 1989. „Doar asumand cu claritate ce a fost bun, dar si ce a fost rau, vom putem construi o tara dreapta. Am spus deseori ca vrem sa stim adevarul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovatii sa fie adusi in fata justitiei. Vrem dreptate!”, a punctat seful statului.
Potrivit acestuia, „societatea noastra are nevoie sa se vindece, pentru ca Romania normala, sigura, prospera si predictibila are nevoie de adevar”.
„Generatiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru ca doar din dreptate rasare spiritul liber. Pana cand Justitia isi va implini insa aceasta datorie istorica, gasesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: ‘Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate sa fie o forma de justitie’”, a adaugat presedintele.
Klaus Iohannis a amintit despre provocarile din prezent, subliniind ca „darurile libertatii sunt nepretuite”. „Mai stim cu totii ca democratia are propriile vulnerabilitati. Cum pot fi insa libertatile aparate de fiecare dintre noi? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, am ales cuvintele unei femei de o putere uluitoare, un simbol al luptei anticomuniste. Doina Cornea a spus candva: cum poti rezista demn in fata pericolului din jurul tau: ‘Ceea ce am de facut e sa-mi pastrez, cu orice pret, calitatea interioara si sa fac sa traiasca in mine valorile originare’”, a spus el.
Views: 0