Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale : 11 noiembrie – Ziua veteranilor din teatrele de operații

0
33

Cu prilejul Zilei Veteranilor, in Bucuresti si in garnizoanele in care exista unitati militare ce au executat misiuni in teatrele de operatii vor fi organizate miercuri, 11 noiembrie, ceremonii militare si religioase in format restrans.

In Capitala, de la ora 10.45, la Monumentul Eroilor cazuti in Teatrele de Operatii si pe teritoriul Romaniei din Parcul Tineretului a avut loc o ceremonie militara si religioasa si vor fi depuse coroane de flori.

Ziua Veteranilor a fost instituita prin Legea nr.150/2014, privind modificarea si completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoasterea meritelor personalului armatei participant la actiuni militare si acordarea unor drepturi acestuia si urmasilor celor decedati.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasa pentru simbolistica ei – intrarea in vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistitiului intre Puterile Antantei si Germania, in urma caruia se punea capat Primului Razboi Mondial si se creau conditiile necesare realizarii, in tara noastra, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificatia acestei zile pentru Armata Romaniei este legata si de faptul ca, pe data de 11 noiembrie 2003, a cazut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorasi, primul militar roman decedat in teatrul de operatii din Afganistan.
In perioada 1996-2019, Romania a pierdut 30 de militari in misiunile executate in teatrele de operatii, iar alti peste 200 au fost raniti.

Nicolae Ciuca, ministrul Apararii Nationale a declarat urmatoarele :

Citeste si :  Nicolae Ciucă își explică înscrierea în PNL și candidatura la parlamentare: Nu mă transform, mă adaptez!

“Ii aniversam, astazi, pe veteranii teatrelor de operatii, militarii care au indeplinit, in ultimii 30 de ani, toate misiunile internationale la care Romania a fost parte. Si-au reprezentat tara cu cinste, purtand drapelul national in teatre de operatii de pe trei continente.

Participarea militarilor Armatei Romaniei la misiuni internationale de pace reprezinta o confirmare a profesionalismului lor si este expresia indeplinirii angajamentelor pe care tara noastra si le-a asumat in comunitatea internationala.
Anul 1991 este cel al primei contributii romanesti la o operatie externa, sub mandat ONU. Armata Romaniei a contribuit atunci cu un spital de campanie la Forta Multinationala de Pace din zona Golfului Persic (Coalitia internationala impotriva Irakului) si cu observatori militari la Misiunea ONU de Observare din Irak-Kuweit, UNIKOM.
Au urmat, apoi, participari la misiunile ONU din Somalia, Angola, Eritreea, Rwanda, Republica Democrata Congo, Burundi, Coasta de Fildes, Kosovo, India, Pakistan sau Sudanul de Sud, cea mai recenta participare fiind la Misiunea ONU multidimensionala integrata de stabilizare din Mali (MINUSMA).

La aceasta ultima misiune executata sub drapelul Natiunilor Unite, Romania a participat, timp de un an, cu detasamentul “Carpathian Pumas”, format din 120 de militari cu patru elicoptere IAR-330 L-RM, cea mai substantiala contributie a tarii noastre la o misiune ONU.
Incepand cu momentul semnarii Parteneriatului pentru Pace, in anul 1994, Romania a decis participarea la misiunile Aliantei Nord-Atlantice, chiar daca nu avea, inca, statutul de membru.
In scurt timp, tara noastra a decis sa se alature eforturilor de gestionare si solutionare a crizelor din Balcanii de Vest, astfel ca, in 1996, un detasament de genisti a fost dislocat in operatia NATO din Bosnia si Hertegovina, IFOR, pentru a efectua activitati de deminare, refacere a drumurilor si a podurilor, de constructie si restaurare a unor cladiri.
Aceasta prima participare la o misiune a NATO a fost urmata de multe alte misiuni sub comanda aliata, intotdeauna participarea militarilor romani fiind sub semnul eforturilor constante in vederea asigurarii securitatii, stabilitatii si pacii, prevenirii conflictelor, solutionarii lor prin mijloace pasnice.

Citeste si :  Ludovic Orban vine maine la Craiova ! Test-drive cu noul Ford Puma si vizita la Fabrica de Avioane ..

Prima participare a Romaniei la operatiuni militare sub drapelul Uniunii Europene a coincis cu prima misiune militara a acestei organizatii, in 2003, in Republica Macedonia de Nord. Astazi, participam la toate cele sase misiuni militare active ale Uniunii.
Sunt misiuni complexe care au contribuit semnificativ la adaptarea Armatei Romaniei la provocarile prezente si, in acelasi timp, au reprezentat argumente solide pentru integrarea in NATO si pentru parteneriatul strategic cu Statele Unite. Pentru aceasta le datoram veteranilor din teatrele de operatii respectul nostru.
Personalul armatei participant, dupa 1990, la actiuni militare in afara teritoriului national, a demonstrat, in istoria recenta, ca flacara aprinsa de veteranii de razboi arde in continuare in inima ostasului roman. Amintirea sacrificiilor facute de militarii nostri de-a lungul istoriei trebuie sa ramana vie in constiinta romanilor. Ei reprezinta un model pentru societate, un model de camaraderie, de viata, de sacrificiu pentru tara, de solidaritate umana fara frontiere.

Citeste si :  Mesajul prefectuului judetului Dolj, Dan Narcis Purcarescu cu prilejul Zilei Veteranilor de Razboi

Ziua de 11 noiembrie ne aduce aminte de sacrificiul sublocotenentului post- mortem Iosif Silviu Fogorasi, primul militar roman care si-a dat viata, in anul 2003, in teatrul de operatii din Afganistan. Aceasta data a devenit reper pentru instituirea Zilei Veteranilor din teatrele de Operatii, marcata pentru prima oara in 2014.
Aducem, astazi, un omagiu tuturor militarilor care si-au jertfit viata in teatrele de operatii, in numele tarii si pentru tara. Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodata, iar familiile eroilor nostri vor avea in Armata Romaniei un permanent sprijin.
Astazi, aproximativ 1.000 de militari ai Armatei Romaniei continua traditia si poarta cu mandrie drapelul tricolor in teatrele de operatii si misiuni in afara teritoriului national, indeplinind cu profesionalism si daruire toate misiunile incredintate, alaturi de aliati si parteneri.
Dumnezeu sa ii binecuvanteze pe militarii romani, pe eroii Armatei Romaniei, pe veteranii teatrelor de operatii si familiile lor.
Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!”

Lasa un comentariu aici !

Da o stea articolului !

 / 3 Privacy Policy

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.