Nicolae Drimboi , unul din initiatorii proiectului Craiova Capitala Tineretului 2020-2021 ne-a raspuns la cateva intrebari !

0
359

Programul Capitala Tineretului din Romania a anuntat finalizarea procesului de evaluare a candidaturilor inscrise in prima runda a editiei 2020-2021. Orasele care au mers mai departe in finala competitiei pentru titlul de Capitala Tineretului din Romania sunt: Constanta si Craiova.

Grupul de Initiativa – Craiova Capitala Tineretului din Romania 2020-2021, format din peste 40 de organizatii de si pentru tineret isi propune ca alaturi de reprezentantii Primariei Municipiului Craiova sa realizeze in urmatoarele doua luni de zile o candidatura completa si complexa, prin intermediul careia sa devenim Capitala Tineretului din Romania.

Pentru a intelege acest proiect si ce contine am reusit sa discut cu  Nicolae Drimboi , unul din initiatorii proiectului,care ne-a raspuns la cateva intrebari si chiar ne-a adus cateva informatii in exclusivitate cu privire la acest proiect .

Jurnal de Craiova : Craiova a intrat in competitie pentru a deveni Capitala Tineretului. Hai sa explicam ce inseamna acest titlu in primul rand 

Nicolae Drimboi : Capitala Tineretului din Romania, care functioneaza pe principii similare cu Capitala Europeana a Tineretului European Youth Capital , este cel mai ambitios program national destinat tinerilor, pentru ca pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele romanesti, in general, si pe dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane, in mod special. In cadrul programului, autoritatile locale colaboreaza cu organizatiile neguvernamentale de si pentru tineret si cu mediul privat, si ii pun pe tineri in centrul procesului de dezvoltare urbana.

Anual, un oras din Romania primeste, in urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din Romania si este sprijinit financiar, respectiv prin formare si consultanta, in pregatirea si implementarea initiativelor din dosarul de candidatura. Titlul ‘Capitala Tineretului din Romania’, doreste sa ofere o oportunitate unica oraselor din tara de a-si transforma propriile viziuni in proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activa a tinerilor.

Fiecare oras, care primeste acest titlu are oportunitatea de a dezvolta insusi un program cadru amplu care vizeaza dezvoltarea urbana prin participarea tinerilor, capitalele realizand proiecte din ce in mai profesionale, abordand noi teme de interes pentru tineri si incurajand dezvoltarea de idei noi si inovatoare referitoare la participarea activa a tinerilor in viata comunitatii. Incercand sa stabileasca noi modele de dialog structurat si de responsabilizare, mobilizare a cetatenilor, aceste programe anuale aduc o contributie semnificativa la procesul de armonizare a diversitatii urbane, conservand identitatea diversa a comunitatilor dar si promovand toleranta bazata pe comunicare si actiune comunitara.

Jurnal de Craiova : Ce beneficii are acest program si cum poate fii implicat tineretul?
Nicolae Drimboi :Toate reflectoarele vor fi intoarse catre orasul care va castiga titlul de Capitala Tineretului din Romania, astfel ca acest titlu poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai buna dezvoltare economica si sociala bazata pe nevoile si obiectivele reale ale tinerilor.

Citeste si :  #AdministratieNormala Containerele din Craiova - risc pentru angajati ..

Prin crearea unui program-cadru, care vizeaza tineretul ca si factor principal de dezvoltare urbana putem atrage atentia organelor decizionale la nivel local spre importanta incluziunii tinerilor, a comunitatii locale in procesul decizional, dar responsabilizam si tinerii in a se implica activ in dezvoltarea societatii in care traiesc.

Orasul castigator va primi un premiu in valoare de 50.000 de Euro, acordat de Banca Comerciala Romana (BCR) si va detine titlul de “Capitala Tineretului din Romania” in perioada 2mai 2020 – 1 mai 2021. Echipa castigatoare, va avea oportunitatea de a-si finanta proiectul propus, avand bineinteles si un punct de pornire in atragerea unor surse noi de finantare. Sper ca odata cu detinerea acestui titlu, sa vedem mai multa implicare si sustinere si din partea mediului de afaceri craiovean, pentru ca nu ne putem baza doar pe sustinerea din partea BCR pentru a realiza proiecte de impact pentru tinerii din comunitate.

Jurnal de Craiova : Cum au reactionat autoritatile dar si persoanele publice in acest demers?
Nicolae Drimboi : Din punctul meu de vedere, toata experienta asta a fost ca un roller – coaster cu multe suisuri si coborasuri. Ma bucura faptul ca in cele din urma autoritatile incep sa inteleaga rolul tinerilor in societate, precum si importanta sustinerii initiativelor venite din partea lor, candidatura la acest titlu fiind una dintre ele.

De asemenea, m-a surprins placut faptul ca aceasta candidatura a Craiovei la titlul de Capitala Tineretului din Romania a fost votata in unanimitate de catre Consiliul Local, atat de catre putere, cat si de cei din opozitie. Asta arata cumva, ca poate exista consens pe proiectele importante atunci cand se doreste acest lucru.

Totusi, simt cumva ca aceasta candidatura si acest demers al nostru nu a beneficiat de atat de multa vizibilitate in prima etapa de depunere a candidaturii pe cat ar fi meritat. Cu toate astea, observ un interes din ce in ce mai mare al persoanelor publice din Craiova in ceea ce priveste aceasta candidatura, mai ales din momentul in care am intrat in finala alaturi de Constanta ! Sper ca in cazul in care vom castiga titlul, sa nu ne confruntam cu o avalansa de oameni care ies in spatiul public si isi aroga fel de fel de merite si contributii fictive avute in cadrul proiectului, dupa deja consacratul proverb romanesc “La placinte inainte, la Razboi, inapoi “ .

Citeste si :  70 de ani de la Infiintarea Orchestrei Filarmonicii Oltenia din Craiova

Pana atunci insa, raman optimist vazand ca sunt destul de multi oameni de buna credinta care isi doresc sa ne sustina intr-un mod dezinteresat in acest demers al nostru de a aduce titlul de Capitala Tineretului din Romania la Craiova.

Jurnal de Craiova : Esti in structura care a realizat acest proiect. Ce sanse are CRAIOVA?
Nicolae Drimboi : Asa este, ma bucur ca am ocazia sa fac parte din echipa ce a demarat acest proiect, de la momentul in care pentru noi era un simplu concept, iar pentru altii doar un vis frumos, un vis din ce in ce mai aproape de realitate !

La inceputul lunii august s-au anuntat rezultatele primei runde de evaluarie a candidaturilor. Din punctul meu de vedere, este o mare reusita faptul ca reusit sa intram in marea finala, alaturi de Costanta. La momentul asta fiecare avem sanse 50 – 50 ( 51% pentru noi daca sunt subiectiv )

Jurizarea celor doua proiecte finaliste se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivatia care a stat la baza fundamentarii candidaturii, coerenta viziunii, a misiunii sii a obiectivelor, precum si corelarea proiectelor propuse cu strategii si documente de politici publice de tineret !

In final, ce ne mai ramane de facut este sa lucram in continuare la dosarul de candidatura pentru runda a II-a pe care sa-l incarcam complet pana la data de 30 SEPTEMBRIE pe platforma electronica a programului. Mai departe, urmeaza ca noi si cei de la Constanta sa ne sustinem candidaturile in fata juriului prezent in cadrul Summitului Tinerilor, ce va avea loc incepand cu 23 octombrie la IASI !

Urmeaza ca pana la finele acelei saptamani (probabil pe 26 sau 27 OCTOMBRIE ) sa aflam cine va purta titlul de Capitala a Tineretului intre 2 mai 2020 si 1 mai 2021 ! Speram ca va fi Craiova 

Citeste si :  Drumul Expres Craiova – Pitești prinde contur. Afla care este stadiul lucrarilor ..

Jurnal de Craiova : Cum va arata Craiova in cazul in care am castiga acest titlu?
Nicolae Drimboi : Toate reflectoarele vor fi intoarse catre orasul care va castiga titlul de Capitala Tineretului din Romania.

Cel mai important lucru din punctul meu de vedere va fi constituirea unui calendar cu evenimente care sa cuprinda  oportunitati variate pentru tinerii din Craiova pe parcursul intregului an calendaristic. Un punct important in strategia pe care cei din Grupul de Initiativa am elaborat-o este sa eliminam stereotipurile si preconceptiile privind lipsa de oportunitati pentru tinerii din Craiova.

Eu sper ca dupa ce vom detine acest titlu, Craiova va arata ca un oras mai prietenos cu tinerii si cu oportunitati mai bine mediatizate la care sa aiba acces un numar din ce in ce mai mare de tineri craioveni.

In incheiere , Nicolae Drimboi a completat : „In cazul in care vom castiga titlul de Capitala Tineretului din Romania, putem lua in calcul in viitorul mediu si o candidatura la titlul de Capitala Europeana a Tineretului European Youth Capital , unde va fi o concurenta mult mai dura (daca ar fi sa fac o comparatie cu sportul – pentru noi ar fi ca trecerea de la Liga I la Liga Campionilor ). Cu toate astea, merita incercat mai ales avand in vedere experienta Clujului, care a fost desemnat Capitala Europeana a Tineretului in 2015, deci se poate …

De aceea consider ca experienta obtinuta aici prin redactarea dosarului de candidatura, sustinerea prezentarii in fata juriului de la Iasi, precum si implementarea unor proiecte locale de impact pentru tineri ne poate ajuta foarte mult intr-o eventuala candidatura la nivel european. Ramane insa sa avem rabdare si sa luam lucrurile pas cu pas …

Pana una alta, prioritatea numarul unu este sa finalizam dosarul de candidatura pentru runda a II-a pana la data de 30 septembrie, urmand ca mai apoi sa sustinem candidatura in fata juriului 

Prezent la Summitul Tinerilor, eveniment ce va avea loc incepand cu 23 OCTOMBRIE la IASI !”

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.