Nicolae Giugea : Costurile mari din agricultură scad din competitivitatea fermierilor români!

0
133

„Majorările de prețuri la energie, pe toate componentele sale, se vor reflecta pe termen lung în productivitatea și competitivitatea fermierilor români, precum și în prețurile de la raft ale produselor agro-alimentare. Cei care nu cunosc procesele de producție din agricultură nu știu că, metaforic vorbind, grâul are nevoie de gaze naturale, motorină și curent electric.

Astfel, prețul tot mai mare al gazelor naturale se vede în prețul uriaș al îngrășămintelor chimice utilizate în fertilizarea solurilor. Motorina, care aproape că și-a dublat prețul, se vede în costul tuturor lucrărilor mecanizate: aratul, discuitul, semănatul, recoltatul produselor și transportul lor. Curentul electric îl regăsim în prețul irigațiilor, acolo unde există, în instalațiile depozitelor și în ciclurile de procesare. Așadar, nu trebuie să fii un mare specialist în formarea costurilor ca să înțelegi că majorarea fără precedent a prețurilor pentru energie se vor resimți în sectorul agricol de la cel mai mic fermier și până la raft, la consumatorul final.

Citeste si :  Stefan Stoica , Presedinte PNL Dolj : Am asistat la aceeasi campanie murdara pe care PSD a facut-o in anul 2000

Știu că problema energiei nu-i lovește numai pe români, ci a afectat cea mai mare parte a statelor lumii. Cu toate acestea, fermierii români ale căror costuri vor crește nu vor mai reuși să se impună nici pe piața internă și nici pe piețele externe atunci când vor anunța prețurile recoltelor din anul 2022.

Spre deosebire de fermierul român, ceilalți lucrători în sectorul agricol din spațiul Uniunii Europene sunt mult mai puternic sprijiniți de statele lor naționale, pornind de la schemele de ajutor și valoarea subvențiilor și până la rețelele de magazine care le valorifică optim producția. În ultimele trei decenii, în România sau făcut încercări, unele mai reușite, altele doar iluzorii, pentru a sprijini fermierul român. Aprozarele comuniste ale lui Daea care nu au vândut nicio legătură de ceapă și sistemele de irigații nefuncționale inaugurate de PSD sunt numai câteva dintre exemple.

Mă bucură faptul că Guvernul PNL a pus în mișcare mai multe măsuri care să ajute fermierii să se capitalizeze, să-și cumpere tractoare și să se tehnologizeze cu ajutorul fondurilor europene, ca să poată să devină competitivi. Mi-aș fi dorit ca aceste măsuri să fie chiar mai îndrăznețe, deși contextul economic și sanitar pe care îl traversăm este unul deosebit de greu. Îmi doresc, de asemenea, ca viitorul Guvern învestit de Parlament să caute cele mai bune soluții pentru acest șoc al prețurilor energetice pe care îl vor resimți fermierii și să renegocieze investițiile urgente pentru agricultură ignorate de PNRR, în special sistemul de irigații și sistemele de depozitare ale produselor agricole.” a declarat Nicolae GIUGEA ,Deputat PNL.

Citeste si :  Nicolae Giugea : PNL Bihor a decis să susțină moțiunea lui Ludovic Orban.

Declaratie Politica Nicolae Giugea 19 Octombrie 2021 by Jurnalde Craiova on Scribd

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.