Nicolae Giugea (PNL): Campania ”alege oaia” – doar un exercitiu de imagine nereusit al ministrului Daea

0
176
Nicolae Giugea (PNL): Campania ”alege oaia” – doar un exercitiu de imagine nereusit al ministrului Daea
Nicolae Giugea (PNL): Campania ”alege oaia” – doar un exercitiu de imagine nereusit al ministrului Daea

Deputatul PNL Nicolae Giugea considera ca tot spectacolul ieftin pe care il ofera si il intretine ministrul agriculturii Petre Daea, prin campania ”alege oaia”, nu poate tine loc masurilor utile promise si asteptate de fermierii romani si nici nu schimba in vreun fel calitatea alimentelor de pe mesele romanilor: ”Am inteles cu totii ca singura calitate a domnului Daea ramane aceea ca este domnia sa este ministrul preferat al sefului PSD, Liviu Dragnea. Alte performante notabile ale ministrului agriculturii chiar nu putem identifica, desi a ramas ministru in toate cele 3 Guverne PSD-ALDE. Pentru subventiile platite in agricultura domnia sa nu are vreun merit special, pentru ca acestea vin automat, prin mecanisme deja puse la punct de guvernele anterioare si de Comisia Europeana. Cred ca ar fi de evaluat daca nu cumva, prin inactiunea si ezitarile domniei sale in relatiile cu oficialii de la Bruxelles, domnul Daea nu pune in pericol plata viitoare a subventiilor, iar Romania nu va avea mari probleme cu plata acestora, incepand din anul 2020. Asadar, in vreme ce domnul Daea sta mai mult prin piete si ”testeaza” calitatea pastramei de berbecut, problemele reale ale agriculturii raman cu totul ignorate: refacerea sistemului de irigatii e tot la capitolul ”vor face si vor drege”; mecanizarea lucrarilor agricole este tot pe hartie; scutirile de impozite pentru terenuri lucrate sau tractoare se amana de la un an la altul. Ar fi fost bine daca domnul Daea ar fi reusit sa rezolve macar problema crescatorilor de oi, insa, nici macar acest lucru nu are rezultatele asteptate. Face doar multa galagie si atat. Fermierii romani continua sa vanda la export carnea de oaie in viu, de calitate superioara, pe preturi de nimic, in vreme ce pe mesele romanilor ajunge carne scumpa, in carcasa, de calitate inferioara. Nici cu lana nu se sta mai bine! Crescatorii romani de ovine primesc maximum 1 leu pe kg de lana, iar Romania importa ulterior lana romaneasca prelucrata din Austria sau India la preturi de 20 ori mai mari. Mai mult, fermierii i-au demonstrat ministrului Daea ca nu stie faptul ca o oaie care da lapte nu da si carne si invers, ceea ce presupune abordari diferite ale politicilor.”

Citeste si :  Nicolae Giugea , deputat PNL : Politica agricola si de industrie alimentara a actualului guvern este dezastruoasa!

Nicolae Giugea, profesor universitar si conducator de doctorate in domeniul stiintelor agricole, solicita Guvernului sa aiba responsabilitate maxima atunci cand adopta politici in agricultura, deoarece romanii au ajuns sa manance mai multe produse importate, desi fermierii romani au produse de cea mai buna calitate: ”Ministrii din ultimii zece ani, adica de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, nu au inteles un element esential care trebuie sa conduca politicile in agricultura romaneasca si anume ca din mediul rural trebuie sa plece la vanzare produse finite si nu materii prime. Crescatorul de animale trebuie ajutat sa dea valoare adaugata lanii, pielii si carnii, nu sa vanda, pe preturi de nimic, materie prima la export! Cultivatorul de legume sau de fructe trebuie ajutat sa vanda conserve si preparate, nu sa vanda produsele direct de la tarla, acolo unde nu au nici o valoare. Din pacate, domnul Daea, om cu experienta in agricultura de la care multi aveam ceva asteptari, inca nu a inteles ca asa cum arata agricultura romaneasca astazi producatorul va continua sa vanda materii prime pe nimic, in vreme ce procesatorii din strainatate si comerciantii vor prospera, aducand valoare adaugata pe ceea ce produc fermierii nostri. Domnul Daea sa nu mai plimbe oaia si, macar acum, la un an si jumatate de cand a fost pus ministru sa se apuce sa citeasca Programul de guvernare si sa implementeze masurile scrise in acel document.”

Biroul de presa PNL Dolj

Lasa un comentariu aici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.