Nicolae Giugea : Problema gunoaielor – O afacere urât mirositoare!

0
273
Nicolae Giugea : Problema gunoaielor - O afacere urât mirositoare!
Nicolae Giugea : Problema gunoaielor - O afacere urât mirositoare!

Deputatul PNL ,Nicolae Giugea aduce in discutie problema deseurilor dar si situatia in care se afla judetul Dolj in privinta gunoaielor cat si a taxelor impuse de IRIDEX ..

„Vă invit să citiți în întregime textul următor care prezintă una dintre cele mai grave situații pe care administrația PSD a generat-o în județ – problema deșeurilor.
Folosindu-se de paravanul unui proiect european, PSD a încredințat afacerea de colectare a deșeurilor unei firme de casă. Efectul – sute de oameni de la Salubritate Craiova vor fi concediați, primăriile din județ trebuie să plătească o taxă aberantă, iar județul este invadat de gunoaie.

Anul 2021 începe cu vești nu tocmai bune pentru doljeni. Este anul în care o firmă privată, Iridex va prelua activitatea de colectare a deșeurilor în întregul județ (inclusiv Craiova). Până acum, făcea acest lucru în comunele din Dolj.
Doljul este împânzit de gunoaie, prețul deșeurilor a explodat, Serviciul de salubritate va concedia o mare parte din angajați, iar primăriile din comune își cheltuie bugetul pentru a plăti datoriile către firma respectivă.
Situația începe să semene cu cea din Napoli din anii 2007/2008 când Mafia pusese stăpânire pe afacerea cu deșeuri și centrul orașului era împânzit de gunoaie. Imaginile de atunci au făcut înconjorul lumii. Nu suntem departe de această situație.
Vom vedea imediat cum s-a ajuns aici, dar, mai întâi…

Cine este Iridex?
Una dintre cele mai controversate firme care gestionează deșeurile din România. De-a lungul timpului, numeroase anchete jurnalistice (Rise Project, Realitatea) au scos la iveală legăturile pe care patronul firmei le are cu Dan Voiculescu. Firma a fost implicată în scandalul legat de groapa de gunoi de la Chiajna, dar și de contractele dubioase semnate cu Senatul României, Portul Constanța, fostul APAPS, Distrigaz Sud (înainte de privatizare), C.J. Bistrița, C.J. Giurgiu, Primăria Generală a Capitalei, dar și cele din Bacău, Costinești, Bușteni, Medgidia, etc.

Ce s-a întâmplat?
Master Planul de Deșeuri (marele eșec pe care Ion Prioteasa l-a lăsat în urma sa), depus încă din 2012 și care nici acum nu este implementat, a stabilit ca de colectarea deșeurilor din Dolj să se ocupe o singură firmă. În 2018 a fost organizată licitația pentru desemnarea acestei firme. Inițial, Salubritate Craiova s-a înscris la licitație, apoi, fără niciun motiv întemeiat, s-a retras. Contractul a revenit unei asocieri din care face parte și Iridex.
Acest contract semnat de Iridex și Asociația de Dezvoltare Eco Dolj (din care fac parte cele 111 UAT-uri din Dolj) a stabilit un mecanism foarte ciudat de plată a serviciilor pe care Iridex le prestează către populație. Mai exact, plata ridicării deșeurilor nu se face pe baza unui contract încheiat cu destinatarii serviciilor (cetățenii). Primăriile plătesc către Iridex contavaloarea serviciilor prestate către cetățeni (prin serviciul de taxe și impozite) și apoi trebuie să recupereze banii de la contribuabili. Cu alte cuvinte, primăriile s-au transformat în servicul de încasări al unei firme private. Mai mult, primăriile plătesc sumele pe baza numărului de persoane cu care UAT-urile au fost înregistrate la ultimul recesământ și nu la numărul real de locuritori, sau la cantitatea de deșeuri colectată de firma în cauză. S-a ajuns astfel la situație ca o comună să fie obligată să plătească 5 miliarde de lei vechi către Iridex, dar să recupereze de la cetățeni doar 500 de milioane de lei vechi.
Un alt aspect este acela că firma nu a distribuit suficiente tomberoane către populație, și nu ridică deșeurile dacă acestea nu sunt depuse în tomberoane. De exemplu o familie de o persoană primește un tomberon, iar o familie de 5 persoane tot un tomberon, deși a doua plătește de 5 ori mai mult.
Rezultatul este că mulți oameni aruncă deșeurile pe câmp, pentru că Iridexul refuză să le ridice.
Prețul a crescut imediat după ce contractul a fost semnat de la 2,5 lei/persoană/lună la 7,8 lei/persoană/lună

Ce spun primarii
Mulți dintre primarii din județ s-au trezit în situația în care bugetul comunei se duce în mare parte pe un contract impus de Consiliul Județean și care nu ține cont de interesele cetățenilor.
Iată câteva dintre opiniile lor:
” Contractul ar trebui să fie direct operator-beneficiar, fără a fi implicată unitatea administrativă care, nu numai că face muncă voluntară pentru operator încasând contravaloarea serviciilor de la beneficiari, dar, de multe ori fiind nevoite, autoritățile locale, să plătească din bugetul local.”
”Prețul gunoiului este foarte mare, în unele cazuri depășește impozitul pe teren, casă, mașină”
”Nu există contracte de salubrizare/colectare deșeuri încheiate cu agenții economici, deși acesta era în sarcina operatorului. Rezultatul este că pe raza UAT se produc gunoaie care nu pot fi controlate pentru că se aruncă aiurea”
”Nu au fost distribuite pubele către toți cetățenii, deși pentru toți se cere plata salubrizării”

Care este situația în Craiova
În Craiova preluarea activității de ridicare a deșeurilor de către Iridex a fost amânată până la finalizarea amplasării containerelor îngropate. Acest lucru se va întâmpla în curând, moment în care Salubritatea va rămâne doar cu activitatea de măturare a orașului. Ceilalți angajați vor fi dați afară. Pentru că acest lucru se știa foarte bine, în campania electorală angajații de la Salubritate (în frunte cu liderii de sindicat) au fost cei mai activi agenți ai lui Olga (chiar în timpul programului), pentru că li s-a promis că dacă fac asta vor fi salvați.
La sfârșitul anului trecut, Olga a avut o discuție cu liderii de sindicat de la salubritate și le-a spus că toți oamenii care vor fi dați afară de la Salubritate vor fi angajați la Consiliul Județean. La numai câteva zile, într-o discuție cu angajații de la Termo Craiova, care și ei sunt pe cale să rămână pe drumuri, Olga le-a promis că dacă vor fi dați afară îi va angaja la Salubritate.
Care este rezultatul acestei afaceri urât mirositoare
Prețul la deșeuri a crescut foarte mult.
Primăriile plătesc către Iridex și nu își recuperează banii.
Gunoaiele sunt aruncate la întâmplare.
Sute de oameni vor rămâne pe drumuri.
Salubritate Craiova va fi pusă pe butuci.
Cum ar trebui să fie
Firma Iridex să încheie contracte individuale cu cetățenii (asociațiile de proprietari în Craiova). Aceștia să plătească în funcție de cantitatea de deșeuri pe care o produc lunar. În acest fel, cetățenii sunt încurajați să colecteze selectiv, având în vedere că deșeurile reciclabile pot fi depuse la containere speciale, unde nu se plătește. Toată lumea ar avea de câștigat. Primăriile ar scăpa de o taxă aberantă care le aduce în pragul falimentului, doljenii ar plăti doar deșeurile pe care le produc, ar crește cantitatea de deșeuri reciclate, iar Doljul nu ar mai fi plin de gunoaie.
Singurii care ar pierde ar fi patronii acestei firme căreia PSD i-a oferit una dintre cele mai importante surse de venituri.
Dar, sigur pentru PSD este mult mai importantă bunăstarea firmei de casă, decât interesul doljenilor.” a scris Nicolae Giugea pe reteaua de socializare ..

Views: 0

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.