Nicolae Giugea : Relansarea economică este însoțită de deficitul de forță de muncă și de slaba capitalizare a economiei românești!

0
172

„România a ajuns în situația neplăcută în care veștile bune privind relansarea economică și creșterea producției, în loc să-i bucure, îi întristează pe cei mai mulți dintre operatorii economici autohtoni. Supărarea vine din faptul că forța de muncă disponibilă e aproape pe jumătate plecată la muncă în străinătate, iar resursele de muncă disponibile în țară aproape că nu mai există. Să nu ne îmbătăm cu apă rece atunci când Institutul Național de Statistică ne spune că rata șomajului e mică, pentru că acest lucru reflectă mai puțin locurile noi de muncă din economia noastră națională și mai mult faptul că migrația românilor nu s-a domolit nici în anul 2021, în plină criză pandemică.

Dacă veți întreba un fermier român căruia i-a dat Dumnezeu o recoltă bună în acest an, o să vă spună că nu are cu cine să recolteze roadele pământului pentru că e muncă grea, trebuie făcută rapid, iar tinerii sunt tot mai puțini în satele românești. Dacă veți întreba un întreprinzător român care vrea să repare mai multe autovehicule sau să producă mai multe pâini, o să vă spună că ar face-o, dar nu poate, pentru că nu are cu cine.

Citeste si :  Premierul Ludovic Orban la Uzina Ford Craiova : Prezenta mea la Ford este in primul rand pentru a arata aprecierea pentru decizia de repornire a activitatii ..

Stimați colegi,
Personal, nu cred că problemele pe care le are România pe piața muncii se pot rezolva cu ajutorul ”importului” de forță de muncă din Asia, Africa sau alte state cu economii mai slabe decât economia noastră. Ar trebui să ne uităm la ”case mai mari”, adică la state dezvoltate din Uniunea Europeană, unde migrația nu doar că nu a rezolva problema, ci a generat multiple alte probleme în plan social și politic. Cred cu putere că există trei soluții eficiente și eficace, la îndemâna noastră, care pot rezolva problema pe termen lung, restul așa-ziselor soluții fiind doar improvizații.

Citeste si :  Mihai Firica , PNL : Sceneta semnarii contractelor pentru construirea drumului expres Craiova-Pitesti

În primul rând, capitalizarea tuturor ramurilor economiei naționale, de la agricultură și până la producția industrială, ar transforma economia din una intensivă în utilizarea factorului muncă, în una în care capitalurile aduc cea mai mare parte din valoarea adăugată. Mai mult decât atât, o economie capitalizată poate să ofere salarii foarte mari, ceea ce ne duce la cea de-a doua soluție, adică repatrierea românilor plecați la muncă în străinătate.

Cu declarații politice și discursuri lacrimogene nu o să aducem niciun român acasă. Doar cu salarii mari putem să-i păstrăm pe tineri în țară și să-i convingem pe cei plecați să se întoarcă la casa părintească. Nu în cele din urmă, România trebuie, măcar acum, în ceasul al XII-lea, să pună în aplicare un program serios de creștere a natalității.

Vrem sau nu să recunoaștem, țara noastră are tot mai puțini copii, iar tendința nu pare să se inverseze. Ceea ce vreau să spun este că dacă astăzi avem o mare problemă, în câțiva ani vom avea o problemă deosebit de gravă și fără soluții. Vreau să cred că după soluționarea crizei politice, de către cei care au produs-o, să avem un guvern stabil, care având la dispoziție cei mai mulți bani din istoria țării noastre, să facă toate eforturile să rezolve problemele cu adevărat importante pentru România.” a declarat Nicolae GIUGEA , Deputat PNL Dolj.

Citeste si :  Fost ministru al Finantelor, advertisment dur privind pensiile. Ce risca milioane de pensionari

Declaratie Politica Nicolae Giugea 13 Octombrie 2021 by Jurnalde Craiova on Scribd

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.